Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Klasični hibrid za umirjene

Ford Kuga 2.5 Duratec Hybrid ST-Line X

Ford Kuga 2.5 Duratec Hybrid ST-Line X - Klasični hibrid za umirjene
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
7:33:00

Fordov SUV Kuga je pred časom pri nas služil kot priključni hibrid, za manj zahtevne (ali bolj racionalne) pa je Kuga s hibridom na voljo tudi v vlogi šparovčka.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 36.870 €
Cena testnega vozila: 41.430
spodoben hibridni pogon in poraba
zvočna izolacija
trdo podvozje
sterilen volan

Ker je priključni hibrid namenjen zelo specifični rabi, sploh če imate hišo, elektriko v garaži in lokalno naredite malo kilometrov, je klasični hibrid pravzaprav dopolnilo 2,5-litrskemu bencinskemu motorju, ki zna tako porabiti kakšen liter ali celo dva manj.

Kuga je v tretji generaciji dobila malce bolj drzne poteze in bolj zaobljeno športno obliko, sprednji del pa je oblikovan v tipični maniri aktualnih najnovejših modelov in tako prepoznaven in pripaden znamki. Za pravo impresijo je pri SUV C-segmenta treba poseči po višjih paketih, sploh ST-Line je tisti, ki na celoto doda nekaj čilija in drznosti.

A kot rečeno, ob vseh mogočih izdajah in motornih izvedbah je klasični hibrid, ki svojo elektriko dobi zgolj iz zaviranja, morda še celo najbolj optimalna verzija, saj se priključni hibrid za tistih realnih 40 lokalnih kilometrov začne šele pri ceni 41 tisočakov, ki je tu že močno naložen klasični FHEV.

Pogon sestavljata 2,5-litrski Duratec z elektromotorjem in 1,1 kWh baterijo, ki je v primerjavi s 14,4 kWh pri priključni Kugi precej drobcena, a služi namenu, to je zmanjševanju porabe in tihim počasnim premikom na parkiriščih. Skupna moč je 140 kW (190 KM) in za odtenek manjša od priključnega hibrida (165 kW / 225 KM). Za pogon skrbi brezstopenjski eCVT menjalnik, ki zna včasih ob zares odločnem pospeševanju povzdigniti glas, drugače pa je ob defenzivni vožnji povsem neopazen in tih. Delno tudi zaradi dobre izolacije kabine, ki na trenutke vozniku da misliti, da je avto ugašen, sploh pri premikih na elektriko.

Elektrika je tudi začetna izbira in zna biti malce tečna, če pričakujete, da bo pritisk na gumb za zagon dal od sebe tudi zvok bencinskega klasičnega motorja. Z vrtljivim gumbom preprosto izberemo pogon naprej ali nazaj in to je bolj kot ne vse. Vožnja je na voljo takoj po zagonu, kar pa ne moremo reči za sisteme kot je infotainment, ki rabi kar nekaj sekund za zagon – če potrebujete kamero za vzvratno vožnjo, bo trajalo nekaj dodatnih sekund, preden bo na voljo. S pritiskom L na sredi vrtljivega gumba še dodatno ojačamo rekuperacijo.

Kot rečeno, hibridi z brezstopenjskimi menjalniki že v osnovi niso namenjeni dinamiki, pač pa varčevanju in tu se Kuga izkaže, saj se da porabo z ne preveč napora spustiti blizu šestih litrov na 100 kilometrov, gre pa tudi nižje, če je to ultimativni cilj, seveda. Kljub temu Fordovo mače doseže 200 kilometrov na uro, do stotice pa pospeši v 9,1 sekunde.

Podvozje zna marsikdo prepoznati kot bolj trdo kot bi pričakovali, sploh za to vrsto avtomobila, pa tudi volan je precej sterilen in ne daje najboljšega občutka, kaj se dogaja pod kolesi, kar športnejši puristi ne bodo pozdravili ravno v dirkaških rokavicah in kombinezonu.

Notranjost je v neposrednem sorodu s Focusom, z digitalnimi merilniki in rahlo počasnim infotainmentom.  V maniri defenzivne vožnje sta narejena tudi sprednja sedeža, ki bosta ob hitrejši vožnji hitro spomnila, da jima manjka bočnega oprijema za hrbet. Prtljažnik zadaj meri spodobnih 581 litrov, ki jih je mogoče povečati do 1481 litrov prostornine. Med dodatki je tudi projicirni zaslon, ki pa je nastavljen precej nizko in podatke gledamo z ozadjem motornega pokrova.

Osnovna cena hibridne Kuge je 36.870, potem pa je tu cela serija dodatkov, med njimi tudi nekaj naprednejše asistence, ki jo konkurenca ponuja serijsko – govorimo pa o radarskem tempomatu in opozorilniku mrtvega kota. Skupaj z dodatki se je cena pri testnem primerku povzpela do 41.430 evrov. Klasični hibrid v Kugi je kot naročen za tiste, ki si želijo povišanega sedenja, več terenske naravnanosti in so hkrati navdušeni nad umirjeno vožnjo, varčnost pa jim je izziv.

Tehnični podatki
Motor: 4; prostornina - 2488 cm3; sistemska moč - 140 kW (190 KM); navor 200 Nm;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 225/60R18; obračalni krog - 11,4 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4614 mm x 1883 mm x 1661 mm; medosna razdalja - 2710 mm; prtljažnik - 581-1481 l; rezervoar - 54 l; masa - 1701 kg; nosilnost - 514 kg; skupna dovoljena masa - 2215 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 200 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5,4 l/100 km; emisije CO2 - 124 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil 14.6.2022 9:05:50
Sem zelo zadovoljen s svojim klasičnim SUV hibridom podobne moči. Poraba cca 5 litrov, kakšne pol litre več čez zimo, na domačih ac, po predpisih, med 5,5 in 6 litrov. Naslednji bo najmanj spet hibrid.
IcEmAn 14.6.2022 17:50:54
Zanimivo, kako se pri Fordih zadnje čase precej pogosto pojavljata izraza "sterilen volan" ali "(pre)mehko podvozje oz. slaba lega".
aichi 14.6.2022 18:28:35
Volan ma nek čudn servo, ko sploh ne veš, kolk zaviješ
© Copyright 1999-2021 Avtomanija