Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 308 1.6 VTi Premium
Za vse starosti
Osnovna cena: 18.850 €
Cena testnega vozila: 20.730 €
Dinamičen motor Udobje
Visok prag Menjalnik
Peugeot 308 je morda precej konvencionalen avto, a s pravo opremo in pravim motorjem zna ustreči širokemu krogu voznikov.
Artur Švarc Artur Švarc
14. februar 2010 | 20:31:28

Zunanjost
308 še vedno ostaja kombinacija nadaljevanke predhodnika 307 in nekaj svežih oblikovnih prijemov, med katerimi najbolj izstopa formulistični ali bolje, nos dirkalnika iz serije Le Mans. Tisti drobceni previs, ki se pne iz grbe na motornem pokrovu, je tako značajska poteza francoskega junaka, medtem ko na zadku ugledamo konvencionalne družinske poteze s precej čez bok razpotegnjenimi lučmi. 308 sicer ni avto, za katerim bi pogledali in zavzdihnili »ahhhh«, vseeno pa je dovolj svež, da se uvršča v tisto skupino segmenta, ki nekaj da tudi na zunanji videz, predvsem pa računa na tradicionalne kupce znamke, ki ob pogledu nanj takoj začutijo tudi desetletje starega 206.

Notranjost
Tradicionalna črna notranjost nosi znane Peugeotove (in PSA-jeve) merilnike in zaslončke. Okrogli zračniki na sredinski konzoli so pravzaprav precejšnja deviacija od standardnega francoskega oblikovnega jezika, vseeno pa uspešno razbijejo monotonost notranjosti. Solidna količina odlagalnih mest (dve na sredinski konzoli, pa dve odlagališči za pijače in dva predalčka v vratih) poskrbi, da se voznik počuti udobno, dovolj je tudi prostora spredaj, prav tako za desno koleno voznika, ker na srečo niso pretiravali s širino sredinske konzole. Je pa zato za odtenek bolj naporen položaj za volanom, še posebej, če ste navajeni sedeti s spuščenim sedežem. Elementi okoli sedeža in na vratih imajo nekaj vdolbinic, ki so verjetno namenjene miniaturni krami, v praksi v tem zimskem času pa so veselo držale vodo staljenega snega, ki je ob odpiranju vrat padel v notranjost. Na srečo nimajo povezave z elektriko avtomobila, čeprav so stikala za spuščanje sprednjih šip vse prej kot dobro narejena in občutek, da morate za dviganje in spuščanje, kar nekajkrat stisniti ali potegniti stikalo, ni navdušujoč. No, sedeži so zavoljo dobrega bočnega oprijema ena boljših lastnosti P308. Na zadnji klopi je prostora prav za silo, večji potniki pa bodo pošteno stiskali kolena. Čisto na koncu je standardno oblikovan prtljažnik, ki meri 348 litrov, z nekaj potezami pa ga lahko povečamo na 1201 litrov.

Motor in pogon
Filozofije okoli motorja ni veliko. Skupaj z BMW razviti štirivaljnik z variabilnim krmiljenjem ventilov premore 88 kW (120 KM), kar je za tovrstno vozilce več kot dovolj. Presenetljivo poskočen bencinar je dovolj tudi za dinamično vožnjo in zahtevnejše odzive pri prehitevanju, povprečna poraba na testu pa je znašala 8,3 litra, pol na avtocestah in pol na navadnih cestah. Kakšen kozarček manj na 100 km bi P308 zvrnil, če bi mu namenili šeststopenjski menjalnik, saj je obstoječi s petimi prestavami na koncu precej kratek in tisti boleči občutek, da na avtocesti nekoga na žive in mrtve mrcvarimo, bi s pravimi razmerji lahko omilili. No, nasploh je petstopenjski ročni menjalnik rakava rana celotnega koncerna PSA – v testnem avtomobilu je imel sicer spodobno natančnost, še vedno pa se vidi, da je evolucija evolucije evolucije od evolucije izpred x let, saj tu in tam ustrelimo v prazno, kar pa mu najbolj zamerimo, je to, da je eden redkih, če ne celo edini, ki ga lahko posadimo v bosanski vic o menjalniku z rally prestavo (R), medtem ko ostali menjalniki tak (podzavesten) poskus pretikanja v šesto prestavo že v kali zatrejo. Vse ostalo je klasika za tovrstna vozila, sprednji pogon, nekoliko mehko vzmeteno podvozje, solidna lega, nekaj nagibanja, predvsem pa predvidljivost. In ja, veseli bomo, če se bodo Francozi končno odločili, na kateri strani bo odprtina za gorivo, ne pa da se ta spreminja od modela do modela, še manj pa se navadno vse skupaj sklada z veliko skrivnostjo, da znak na merilniku goriva izda, na kateri strani avto tankamo. No, z rezervo, to velja za nas, ki jih vozimo zelo kratek čas, saj verjamemo, da se voznik po enem mesecu verjetno sredi noči lahko spomni, kje doliva za motor (in nos) opojne substance.

Oprema
Srednji paket opreme Premium je pravzaprav kar dovolj, kar za običajno vožnjo potrebujemo. Pogrešali smo sicer napredne (ali danes kar standardne) radijske funkcije kot so USB vhod, zato pa imamo dvopodročno klimatsko napravo in obilico varnosti. Testni P308 je imel dodatno ESP in ASR (600€), Paket vidljivost 2 (senzor za dež in zložljiva zunanja ogledala za 350€), simpatično stekleno streho za 480€ in kovinsko barvo za 450€.

Za konec
Peugeot 308 je solidno opremljeno vozilce segmenta C z nekaj pomanjkljivostmi, z relativno nadpovprečno ceno v segmentu. Tisto, kar mu daje uporabno vrednost pa je udobje in zelo spodoben in dinamičen motor.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija