Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
15-sekundne polnitve za mestne avtobuse
V Ženevi nameravajo floto avtobusov za prevoz potnikov po mestu kmalu povečati za dvanajst električnih primerkov.
Marko Hanželič
19. julij 2016 | 10:22:10

Novica bi bila le ena v poplavi tovrstnih piarovskih sporočil za javnost, če je ne bi spremljal podatek o postajah za hitro polnjenje. Transports Publics Genevois (TPG) je v sodelovanju s podjetjem ABB namreč pripravilo sistem polnjenja, ki omogoča hitro polnjenje v 15-sekundnih intervalih, slednje pa zagotavlja dovolj energije, da avtobus prispe do naslednje postaje. Z novo rešitvijo naj bi v Ženevi emisije oglikovega dioksida na letni ravni zmanjšali za 1.000 ton.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Tisti, ki se ukvarjamo z baterijskimi sistemi že dolgo vemo, da obstajajo celice, ki omogočajo izredno hitro polnjenje. No, tole je pa prvi primer v praksi. Se pa tukaj poraja vprašanje ali ne bi bilo ceneje v ta avtobus natlačiti veliko količino standardnih litijevih baterij, da bi avtobus vozil cel dan (ali pol dneva) brez polnjenja. Te brutalne 600kW polnilne postaje namreč zelo veliko stanejo.
19.7.2016 12:30:23
Jon
Govora je o Zenevi...denar ni vecna tezava kot pri nas...
19.7.2016 13:41:45
GTI
Lahko bi naredili blok baterij, ki se ga ob postanku zamenja, stari pa se polni s pocasnejso metodo.
19.7.2016 22:56:38
mehatronik
Sami inženirji... Koliko bi bil potem težji avtobus z litijevimi baterijami, da bi lahko zdržal pol dneva. 2T? 4T? In to avtobus, ki v prometu neprestano pospešuje ter zavira... Lahka baterija, ki zdrži do naslednje postaje, je v prometu bistveno bolj ekonomična. Na račun manjšega dosega ter manj efektivnega polnjenja. Vseeno, ko enkrat postaviš sistem, samo celotna efektivnost šteje, ostalo se bo že amortiziralo, če se zadeva prime po tem testu seveda. Menjava pa niti približno ni smotrna rešitev, ker totalno spremeni dizajn avtobusa ter postaj, medtem ko ta metoda omogoča relativno enostavno nadgradnjo. Celo trenutne avtobuse se da na ta način predelati (in pustiti stari motor notri za potrebe podaljševanja dosega)
20.7.2016 9:20:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija