Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Airbus ima novo letalo A220 za kratke dosege
Pri vodilnemu evropskemu proizvajalcu letal so predstavili novo serijo potniškega letala A220, ki je bistvu le preimenovanje obstoječih modelov letal (serija C), pod katerim so se podpisali pri kanadskem Bombardierju.
Peter Pirkovič
12. julij 2018 | 10:42:57

Spomnimo, da je lani oktobra francosko podjetje napovedalo večinski prevzem kanadskega podjetja, ki je dokončno stopilo v veljavo s torkovo predstavitvijo nove serije Airbusovih letal A220. Z nakupom 50,1 odstotnega deleža, v vrednosti 5,4 milijarde dolarjev, so Francozi zapolnili vrzel pri prodaji letal kratkega dosega, ki se ponujajo v dveh konfiguracijah. S 110 (A220-100) ali 130 sedeži (A220-300), medtem ko opremljen z motorji proizvajalca Pratt & Whitney PW1500G, največji doseg znaša 5700 oziroma največ 6100 km. Cena enega znaša okrog 80 milijonov dolarjev.

Trenutno 38 primerkov omenjenih letel že uporabljajo pri Korean Air, Swiss Air in AirBaltic, skupno pa imajo zanj 402 naročili, a glede na potek dogodkov na letalskem trgu, bi lahko v naslednjih petih letih prodali okrog tri tisoč primerkov. S temi letali prevozniki dnevno opravijo več kot 18 ur letenja oziroma več kot 10 poletov dnevno, statistika pa kaže, da so do zdaj zabeležili že več kot 75 tisoč ur letenja.

Pri tem velja dodati, da niso mirovali niti pri konkurenci. Ameriški Boeing je prejšnji teden sklenil podoben dogovor z brazilskim Embraerjem in tako na dokaj poceni način prišel do enakega tipa letal kratkega dosega.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija