Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Trideset let od katastrofe v Ramsteinu
Pred nekaj dnevi je minilo natanko trideset let od ene najhujših letalskih nesreč na letalskih mitingih.
Marko Hanželič
10. september 2018 | 11:51:54

Letalski miting Flugtag '88 je v letalsko bazo Ramstein v bližini Kaiserslauterna privabil več kot 300.000 obiskovalcev, ki so pričakovali letalski spektakel, ki se je tisto vročo avgustovsko nedeljo prevesil v eno največjih tragedij v zgodovini letalskih mitingov.

Do nesreče je prišlo, ko je slavna enota italijanskih zračnih sil, Frecce Tricolori, izvajala akrobacijo, imenovano prestreljeno srce, v kateri polovica enote vsake strani izriše obliko srca, pilot poveljniškega letala pa med njimi pa v smeri obiskovalcev prileti skozi in ga "prestreli". Na koncu manevra piloti v skupini in pilot letala, ki prestreli srce, letijo paralelno nad tlemi.

Pri izvedbi manevra v Ramsteinu je slednje, s kodno oznako Pony 10, priletelo prenizko, s čimer je prekrižalo pot ostalim letalom v enoti in prišlo je do trka s prvim letalom (Pony 1), posledice trka pa so letalo Pony 1 katapultirale še v tretje letalo (Pony 2). V zračnem trčenju so umrli piloti Ivo Nutarelli, Mario Naldini, ki se je sicer izstrelil iz letala, a je bil prenizko, da bi lahko preživel, ter Giorgio Alessio. 

Letalo s kodno oznako Pony 10 je po trku nenadzorovano drvelo v množico. Zaradi poškodb, ki so jih povzročile leteče razbitine in ogenj, je na tleh umrlo 66 oseb, 346 pa jih je bilo poškodovanih. Zaradi poznega odziva je precej kritik letelo na organizatorje mitinga in na reševalno službo. Dodatno težavo je predstavljala slaba koordinacija med ameriškimi reševalci v sami bazi in nemškimi v okolici oporišča, za nameček pa je bil v trku poškodovan tudi reševalni helikopter, njegov pilot pa je kasneje v bolnišnici podlegel poškodbam.

O resničnih vzrokih sa nesrečo stroka nima enoznačnega odgovora. Večina se jih sicer strinja, da je najverjetneje šlo za napako sicer zelo izkušenega pilota, mnogi pa verjamejo, da je šlo za tehnično okvaro ali celo sabotažo. Mnogi zagovorniki teorije zarot namreč menijo, da bi lahko bilo Nutarellijevo letalo namerno poškodovano, saj naj bi pilot poznal podrobnosti in resnične krivce za nesrečo letala Itavia v bližini otoka Ustica, ki še danes ni raziskana.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija