Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zapata preletel Rokavski preliv
Zapata preletel Rokavski preliv
Po neuspelem prvem poskusu julija je francoski izumitelj na svojem podu končno prispel na drugo stran Kanala.
Artur Švarc
5. avgust 2019 | 10:37:00

Za polet iz Sangattea v Franciji do St. Margarete's baya je Zapata potreboval 20 minut. Zapata je vzletel včeraj zjutraj ob 6 uri in 17 minut v vasici ob Calaisu in na platformi s petimi reaktivnimi motorji in rezervoarjem kerozina v prtljažniku poletel proti Veliki Britaniji. Spremljali so ga trije helikopetrji, na 35-kilometrski poti pa je vmes na ladji dolil gorivo.

»Prvih pet kilometrov sem zares užival, ali je to zgodovinski dosežek ali ni, ne odločam jaz, čas bo povedal. Napravo sem naredil pred tremi leti in zdaj sem prečkal Rokavski preliv – noro!«

Med letenjem proti Otoku je dosegel hitrost 170 km, julija pa je preletel vojaško parado v Parizu. Prav francoska vojska mu je konec lanskega leta namenila 1,3 milijona pomoči, da bi zanje razvil letečo platformo.

Največji izziv preleta je bil pristanek na platformi na ladji, kjer je zamenjal nahrbtnik z gorivom. Julijski poskus se je ponesrečil ravno v tej fazi, ko je med pristankom na ladji izgubil ravnotežje in padel v vodo. Tokrat so uporabili večjo platformo in večji ladji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ursap
Lep uspeh, pa po samo enem neuspelem poskusu
6.8.2019 1:25:38
aichi
Ah, to je vse kurjenje kerozina... :P
6.8.2019 1:28:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija