Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Concorde 2.0
Airbus je patentiral letalce, ki bi lahko nasledilo legendarnega Concorda.
Artur Švarc
10. avgust 2015 | 12:40:04

Novi nadzvočni koncept, ki so ga naštudirali pri Airbusu, bi zmogel kar 4,5 Macha, kar je 4,5-krat hitreje od zvoka. Skoraj 5000 km/h pomeni, da bi s takim letalom iz Londona do New Yorka potrebovali le dobro uro.

Koncept, ki so ga zasnovali Francozi, ima kar tri različne motorje, ki bi se kaskadno vklapljali v določeni fazi leta. Dva turbojeta pod trupom bi skupaj z raketnim motorjem v zadku letalo dvignila s tal in to bolj kot ne v vertikalni legi, potem pa bi se turbojeta skrila v trup, raketa pa bi ponesla letalo do višine 30 kilometrov. Od tu naprej bi letalo poganjala dva vodikova ramjeta.

20 potnikov na krovu bi tako vse skupaj izkusilo kot najvišji vlakec smrti na svetu, sedeži pa bi bili vpeti rotacijsko, zato potniki med vzletom ne bi ležali na hrbtu. Sama oblika napoveduje, da bi tudi nadzvočni pok razpršilo v različne smeri in ne kot pri Concordu proti tlom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija