Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Z letalom skozi predor

Red Bull

Red Bull - Z letalom skozi predor
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
4.9.2021 22:30:00

Dario Costa, legenda letenja pri Red Bullu, je v Turčiji presegel meje mogočega in z akrobatskim letalom letel skozi cestni predor.

Artur Švarc

Stvari, ki smo jih videvali v igrah in filmih (npr. Misija: Nemgoče), so postale realnost. Po skoraj enem letu priprav, ki so obsegale tudi trening nizkega in natančnega letenja v Mariboru, je Costa pri Istanbulu z letalom Edge 540 poletel skozi predor in dosegel hitrost 245 km/h.

Polet je začel na tleh v prvem predoru in potem preletel 360-metrsko čistino do drugega, kjer je potem letel skozi drugi predor na višini nekaj centimetrov nad tlemi, od roba kril pa je bilo na vsako stran klavstrofobičnih 4 metre. Skupna razdalja do dviga iz drugega predora je merila 2,26 kilometra, za kar je potreboval 44 sekund. Pri tem je postavil 5 Guinessovih rekordov in se zapisal v zgodovino kot prvi človek, ki mu je uspel tak polet.

Po dvigu iz drugega predora so Italijana oblile solze, saj je šlo za izredno živce trgajoč podvig, kjer bi lahko bila vsaka napaka pilota z letalom, ki je zelo nestabilno, usodna.

»Zdelo se je, da gre vse zelo hitro. Po izstopu iz prvega predora me je bočni veter začel potiskati v desno, v tem trenutku pa se je čas zame zelo upočasnil. Letalo sem uspel poravnati v pravo smer in po vstopu v drugi predor je šlo vse zelo hitro.«

Posted by
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs 5.9.2021 7:40:59
Odličen dosežek. Po pomenu za človeštvo ga bo kvečjemu presegel tisti, ki bo z drsalkami priplezal na vrh Mont Everesta.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija