Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Rekordna cena za Spitfire
Pri Christies so prodali enega od dveh še letečih Mk. 1 za rekordno ceno 4,78 milijona dolarjev. Pred licitacijo so ocenjevali, da bodo dobili zanj tri milijone dolarjev.
Artur Švarc
13. julij 2015 | 14:42:38

Vickersov supermarine spitfire ima v britanski zgodovini posebno mesto, saj je pomagal obraniti nebo nad Otočjem med bitko za Britanijo. Spitfire z oznako P9374 je bil narejen 1940. in poslan v 92. eskadriljo, ki je bila specializirana za domačo obrambo.

Letalo je bilo sestreljeno 24. maja 1940 med bitko za Dunkirk. Letalo se je potopilo v moker pesek pred Claisom, dokler ga 1980. niso ekstremna plimovanja razkrila lokalnim prebivalcem.

Ko so ga končno izvlekli, so ga lovci na spominke že dodobra olupili, med vlečenjem iz peska pa je razpadel. Tri leta restavracije so ga ne samo vrnila v zrak, pač pa je letalo opremljeno s praktično originalnimi deli serije Mark 1.

Letalo je obnovil in restavriral Thomas Kaplan, ameriški poslovnež in filanotrop, denar od prodaje pa bo šel v različne dobrodelne sklade pod njegovim vplivom. Tudi drugi Mk. 1 je v Kaplanovi lasti, tega pa je posodil vojnemu muzeju v Duxfordu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija