Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ureditev dronov še en kretenizem Slovenije
Agencija za civilno letalstvo je izdala direktivo o uporabi dronov. V bistvu njihovo uporabo prepoveduje.
Artur Švarc
18. maj 2016 | 12:42:50

Kar mora zanimati vse ljubitelje, hobi pilote in modelarje je, da od zdaj naprej dronov praktično v zraku razen v svoji dnevni sobi ne boste smeli voziti. Tako bo prepovedano bodisi nekomercialno, bodisi komercialno namensko letenje (snemanje, analize, reklame, ipd...). Prepoved letenja velja tudi za naselja, ali kjer se nahajajo ljudje. Izjema bodo le modelarska srečanja ali letalski mitingi. Kazni za tiste, ki jih ne bodo ubogali, bodo od 250 do 33.000 evrov.

V praksi bo naš DJI-jev fantomček kadre za Avtomanijo snemal pač v Avstriji, pri nas pa ga bomo vozili sredi jase na vrhu kakega hriba, pa še takrat ne bo smel imeti kamere. V primeru, da reč vozite s FVP (z očali), boste ob sebi rabili tudi spremljevalca, razen če vozite znotraj 200 m od vas in do višine 50 metrov in dron ne tehta več kot 5 kilogramov. Ne pozabite si tega prostora prej označiti - da ne bi bilo kazni, ker bo dron 204 metre od vas.

Čeprav naj bi bila uredba začasna, je Slovenija še enkrat dokazala svoj butalski sloves in na vrat na nos (pre)radikalno posegla v področje, za katerega prej ni imela časa in v bistvu na nek način spet prepovedala ljudem, da bi ustvarjali dohodek. Ali, ko boste na pikniku letali z majhnim Parrotom, bodite pozorni, da vam iz paštete ne skoči kakšen državni aparatčik ali inšpektor in vam začne mahati pred nosom z 10 tisoč evri kazni.

Že res, da je ob vedno večji dostopnosti dronov in njihovi količini med rajo te reči potrebno urediti, ampak očitno bo Slovenija spet poskrbela z lastno inovativno rešitvijo - če nečesa ne znamo urediti, potem to prepovemo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
uporabnik
... barabe bi se poj težje skrivale, jih pa skrbi...
18.5.2016 14:24:51
aichi
18.5.2016 15:58:59
webb_x
Jaz sem sam modelar in snemalec, pa se mi vseeno droni za snemanje rallyjev in GHD zdijo nevarni. Videl sem situacijo ko je dron padel na progo. K sreči so avto na štartu ustavili. To niso heci! Zaradi takih traparij po celotni EU so pa začeli postavljati butaste omejitve. Ne me narobej zastopit, sem proti takim omejitvam iz strani države in EU, ker so totalno nečloveške. Vseeno pa mora biti varnost na prvem mestu, sploh na javnih dogodkih.
18.5.2016 17:58:15
Matt0
Kdo ga je ze na slalomu dobil skoraj na glavo, Hirscher?
18.5.2016 18:59:23
forplan
Čudno da si niso zmislili, da jih bi bilo potrebno registrirat pa mastno plačat...
19.5.2016 12:23:21
MaStr
Kot je že @forplan omenil: butasta vlada; mar naj bi uvedli registracijo dronov in obvezno zavarovanje le-teh, pa ne pozabimo še na obvezni letni tehnični pregled in strošek "zračnine" in pa seveda obvezni vozniški izpit!! Tako bi precej prispevali v državni proračun, odpirala bi se nova delovna mesta,......
19.5.2016 12:51:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija