Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ne Pipistrel, ne Airbus in ne Duval
Kdo je prvi prečkal Rokavski preliv na elektriko? Letalo Solar Challenger in to že pred 34 leti.
Artur Švarc
14. julij 2015 | 14:21:27

Nekaj dni star rekord, katero letalo bo prvo prečkalo Rokavski preliv na elektriko, je popolna neumnost.

Poslovne spletke, ki so iz igre najprej vrgle Pipistrel, potem ko mu je Siemens pod vplivom Airbusa prepovedal leteti nad vodo, so bile v prid Airbusu, a je zasebnik Duval z mini električarjem gigantu za nekaj ur speljal domnevni rekord, čeprav ta naj ne bi veljal, ker je Duvala v zrak potegnil šlep. Sploh pa je ta rekord ob dejstvu, da je pred dnevi Solar Impulse kar pet dni letel na elektriko z Japonske na Havaje, popolnoma nepomemben.

In za nameček, vsi trije lahko planejo v jok in na drevo, saj je Paul MacCready s svojim Solar Challengerjem to storil že leta 7 julija 1981. Zapovrh letalo ni imelo baterij, pač pa le solarne celice, polet pa je trajal pet ur in pol med dvema RAF bazama v Franciji in Angliji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Senior
Dobra najdba! Najbrž je Airbus prav zaradi tega in pa Duvalovega leta posebej preciziral, da je njihov rekord za (dvosedežno) dvomotorno letalo, ki je samostojno vzletelo in pristalo. Vendar, MacCready je bil "samo" konstruktor, njegovo peresno letalce pa je pilotiral Stephen Ptacek, ki je 163 milj preletel v 5 urah in 23 minutah. In v Franciji leta 1981 RAF seveda niso imele nobene svoje baze. http://pdxretro.com/2012/07/solar-powered-plane-flight-on-this-day-in-1981/ http://www.nasa.gov/centers/dryden/news/FactSheets/FS-054-DFRC.html
15.7.2015 15:57:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija