Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kitajci v zrak poslali letalo lastne proizvodnje
Comac C919 je prvo novodobno kitajsko potniško letalo, ki je včeraj za opravilo krstni polet.
Peter Pirkovič Comac
6. maj 2017 | 10:47:06

C919, ki velja za neposredno konkurenco Airbusu 320 in Boeingu 737, je včeraj malo po 14 uri poletelo z letališča v Šanghaju, in se po 80 minutah ponovno vrnilo nazaj. V enem kosu. Kot so kasneje sporočili z državne letalske družbe Comac, so testni piloti leteli le na višini tri tisoč metrov, kar je veliko manj kot sicer dosegajo vsa ostala potniška letala, a to je zgolj prvi polet. Potniško letalo C919 ima na voljo 168 sedežev, doseg znaša nekaj več kot 5500 km, po poročanju tamkajšnjih medijev pa cena tega znaša 45 milijonov evrov. Bojda je 23 kupcev že naročilo skupno 500 teh letal.

Kitajska se je sicer že v 70. letih preteklega stoletja obvezala, da bo gradila svojo industrijo potniških letal. Takrat so izdelali letalo Y-10, ki je bilo zaradi velike teže precej nepraktično in je projekt obstal zgolj pri treh sestavljenih primerkih. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija