Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zlato obdobje parnih lokomotiv
Tiri   |   Zgodovina
Zlato obdobje parnih lokomotiv
Aerodinamika je zelo pomembna pri vseh prevoznih rečeh in vse od iznajdbe vlaka je tudi lokomotiva čakala na trenutek, ko je iz črnega stroja na črni premog nastala umetnina.
Artur Švarc
19. januar 2019 | 10:55:00

V času tehnične revolucije po prvi svetovni vojni so v ZDA parne lokomotive dosegle svoj vrhunec, predvsem v 30 letih. V tem obdobju so jim za vrat že dihali dizelski in električni stroji, vendarle, spoznanje, da lahko lokomotivo zapakirajo v veliko bolj učinkovit aerodinamični paket, je pripeljal do zares fantastičnih oblikovnih rešitev in vrhunca dobe streamlinerjev, ki so povezovali vzhodno in zahodno obalo ZDA.  Seveda pri aerodinamiki niso zaostajali tudi novi dizelski stroji, vse skupaj pa je čez več kot pol stoletja pripeljalo do hitrih vlakov kot jih poznamo danes z zares vesoljskimi oblikami.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
v10
Bolj ruske izvedbe. Mislim da bi si tukaj zasluzila angleska lokomotiva Mallard kaksno omembo.
19.1.2019 21:12:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija