Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Headup display na BMW-jevi čeladi prihodnosti
V Las Vegasu so pri BMW-ju pokazali njihovo napredno čelado.
Goran Lavrenčak BMW
12. januar 2016 | 9:39:56

S ciljem, da se ta tehnologija omogoči v ponudbi motornih koles prihodnosti, je bil vpeljan pred razvojni proces, kjer je bila čelada BMW Motorrad opremljena z inovativno funkcijo projiciranega zaslona. Ta omogoča projiciranje podatkov neposredno v vidno polje motorista, kar pomeni, da mu ni več potrebno pogledovati na instrumentno ploščo in se lahko v celoti osredotoči na cesto brez kakršnegakoli odvračanja pozornosti.

Vsi prikazi se lahko nastavijo poljubno; da se zagotovi najboljša možna podpora za varnost, za motorista je idealno, da se mu v danem trenutku prikaže le informacija, ki je koristna in pomembna za trenutno situacijo. Varnostne in komfortne informacije za še bolj čustveno intenzivno doživetje vožnje z motornim kolesom. Možnosti prikaza obsegajo z varnostjo povezane informacije, na primer podatke o tehničnem stanju motornega kolesa, kot so tlak v pnevmatiki, nivoja olja in goriva, potovalna hitrost in izbrana prestava, omejitev hitrosti in zaznavanje prometnih znakov, plus opozorila za grozeče nevarnosti. S pomočjo komunikacije prihodnosti V2V (vozilo-z-vozilom) bo prav tako možno prikazati informacije v realnem času, npr. opozorilo za nevarnosti, ki se pripetijo nenadoma.

Poleg tega projicirani zaslon prav tako omogoča vizualizacijo vsebine, ki je namenjena izboljšanju udobja za motorista. Primer za to bi bila načrtovana pot skupaj z navigacijskim napotkom pred pričetkom potovanja. Čelada s projiciranim zaslonom prav tako nudi zanimive možnosti, da se zelo čustveno doživetje vožnje z motornim kolesom naredi še bolj intenzivno in hkrati varno. Na primer, akcijska kamera, ki je vgrajena v čelado in je usmerjena naprej, lahko snema video posnetke potovanja neposredno iz nje. Druga kamera, ki je usmerjena nazaj, lahko na neki točki v prihodnosti odigra funkcijo 'digitalnega vzvratnega ogledala'. Konec koncev pa ta tehnologija prav tako omogoča vizualizacijo drugih motoristov v skupini motornih koles. S tem je motorist vedno seznanjen, kje se trenutno nahajajo njegovi sopotniki.

Čelada, ki je prav tako opremljena z integriranim mini računalnikom in zvočniki, se upravlja preko večfunkcijskega upravljalnika BMW Motorrad na levi strani krmila. Poleg upravljanja kamere lahko motorist udobno izbira informacije, ki jih želi videti. Tehnologija prikaza potrebnih informacij, se lahko integrira že v obstoječe čelade, ne da bi to vplivalo na udobje ali varnost motorista. Obratovalni čas sistema z dvema zamenljivima baterijama znaša pribl. pet ur.

BMW Motorrad želi to inovativno tehnologijo razviti na raven serijske proizvodnje v naslednjih letih, kar bo pomenilo dodaten plus v varnosti znotraj njegove že tako bogate ponudbe motoristične opreme.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija