Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
motonovice   |   Preventiva
Motoristi, strpno in pazljivo na cesti
Motoristična sezona se je s prihodom lepega vremena že povsem prebudila in v črno statistiko je že vpisanih 6 voznikov motornih koles. Zato AMZS in nekateri znani obrazi, ki so tudi sami motoristi, opozarjajo na nevarnosti na cesti ter na čimveč obiskov preventivnih akcij.
Goran Lavrenčak Peter Pirkovič
7. april 2016 | 16:10:58

Pri AMZS si prizadevajo, da bi lahko še letos prišlo do spremembe zakonodaje, ki bi novopečenim motoristom (kategorija A) nalagala, da se morajo obvezno udeležiti začetnega tečaja varne vožnje. Brane Legan, inštruktor pri AMZS, pravi, da po njihovih raziskavah 95% voznikov motornih koles zadovoljnih z znanjem, ki so ga pridobili na enodnevnemu tečaju. Obenem dodaja, da je v Sloveniji zelo veliko dobrih avtošol, a je na žalost tudi veliko takih, ki kandidata na najhitrejši način pripelje do glavne vožnje. Raziskava, ki so jo opravili leta 2013 na 1113 motoristih , med drugim izpostavlja, da polovica (48 %) motoristov poroča, da vsaj občasno vozijo brez dodatne motoristične opreme, kot so jakna, škornji, rokavice, želva, da večina (66 %) motoristov ne uporablja varnostnih dodatkov, ki bi jih na cesti naredili bolj vidne, slaba četrtina (22 %) pa jih poroča, da so že vozili motor pod vplivom alkohola. In prav pri 45 nesrečah v lanskem letu, je bil prisoten alkohol.

»Še vedno se premalo motoristov zaveda pomanjkljive vidnosti ali pa se z uporabo različnih dodatkov za njeno izboljšanje na dodatke preveč zanaša. Odločitev o tem, da voznik ne bo uporabil katerega kosa zaščitne opreme, je odvisna od vrste in namena vožnje, voznik pa mora pravilno presoditi in potem odločiti kaj potrebuje za varno vožnjo. Zaskrbljujoč je podatek o vožnji in alkoholu, saj skoraj četrtina anketirancev pri tem ne vidi posebne nevarnosti,« pravi Brane Legan.

Pozivom k preventivnim akcijam AMZS se pridružujeta tudi igralec in režiser Boris Kobal ter pevec Rok Ferengja, oba motorista, ki sta tudi opravila tečaj varne vožnje na Vranskem. Tak tečaj se jima zdi za motoriste praktično obvezen, oba pa tudi pozivata motoriste, naj bodo na cesti previdni in naj opazujejo dogajanje okoli sebe. Ne glede na dolgoletne motoristične izkušnje in številne prevožene kilometre, lahko motorista na cesti marsikaj preseneti, pa opozarja policist Robert Metličar, izkušen motorist, ki je doživel hudo prometno nesrečo, ko mu je v varovani koloni na zaprti cesti pot prekrižala nepozorna voznica. Kot pravi sam poškodbe niso bile tako zelo hude, čeprav je po zraku letel kar 37 metrov, se čez dobra dva meseca vrnil na motor, a psihična rehabilitacija je na koncu prinesla odločitev, da se motorju za vekomaj odpove.

"Bodite pozorni, pazite nase, nihče drug namreč ne bo. Jaz sem prometno nesrečo doživel kot policist, na zaprti cesti, s prižganimi utripalkami, vsi ostali pa ste v rednem prometu", je opozoril Metličar.

Motoriste imajo v svojih vrstah tudi v reševalci v Ljubljani, Mariboru in na Obali, kjer je na voljo le en reševalec. V Ljubljani je takih reševalcev pet, na leto imajo od 550 do 600 intervencij, po njihovi zaslugi pa je preživetje poškodovancev bistveno večje. Najpogosteje so ti vozniki ob trku po besedah reševalca na motorju Danijela Andoljška podvrženi poškodbam medenice in stegnenice, ki so zaradi močnih krvavitev lahko usodne. Ob padcu pa so pogoste in tudi zelo nevarne poškodbe glave. Andoljšek obenem dodaja, da so tudi sami 13-krat bolj ogroženi v prometu kot njihovi kolegi v avtomobilih. Na srečo so redki udeleženi v prometnih nesrečah, a kljub temu se je eden od njihovih kolegov ravno pred kratkih huje poškodoval.

Pri AMZS-ju v nedeljo prijazno vabijo vse motoriste, da se udeležijo nedeljskega dogodka na Vranskem in vseh ostalih, ki jih organizirajo razna društva, motoklubi in policija po Sloveniji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija