Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
motonovice   |   Po Krasu z Ducati Multistrado 1260S
Multitalent, ki se odlično znajde na pravem asfaltu
Mojstri iz Bologne so Multistrado z letnico 2018 osvežili do te mere, da je ta postala še malce bolj brutalna in hkrati hudo udobna tudi za daljša potovanja. No, z njo sem v nekaj dneh nestanovitnega vremena, vendarle uspel prevoziti nekaj kilometrov za dokaj pošten prvi vtis.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. julij 2018 | 11:44:28

Multistrada je v svojem drugem dejanju šele dobro zadihala, saj pri As Domžale, ki so pri nas pravi naslov za to znamko motorjev, pravijo, da je zanimanje iz sezone v sezone večje. Nekje okrog 30 do 40 kosov letno pošljejo na cesto, kar ni niti tako slab rezultat za naš trg, saj je potrebno vedeti, da je vrednost te nekaj čez 20 tisoč evrov. A za ta denar, ta tudi veliko nudi.

Pri Ducatiju, kjer so večino svojega obstoja imidž gradili na športnih motorjih, so znanje z dirkališč že pred časom prelili tudi na potovalne enduro motorje, a z vsako novo izdajo še malenkost bolj presenetijo. V prenovljeni podobi je Multistrada dobila nekoliko izboljšan, a znan agregat Testastretta, ki ima zdaj 1260 prostorninskih centimetrov in zmore razvijati 116 kilovatov moči oziroma peklenskih 158 konjev ter 129,5 Nm navora, kar ni tako zanemarljiv podatek. Da bi to v praksi preverili izberemo izlet do Krasa. Po stari klasiki iz Ljubljane, kjer ne manjka kopice turistov in policistov, se naša pot šele dobro začne v vasi Štorje, kjer se usmerimo proti Štanjelu. Zavita, hitra cesta, z odlično ohranjenim asfaltom, je kot nalašč pisana na kožo novi Multistradi 1260S. Motor skozi tovarniško vgrajen izpuh primerno glasno rohni, Pirellijeve gume pa so v te času že ogrete na pravo delovno temperaturo, da je oprijem maksimalen in da je vožnja z njo zgolj užitek. Slednjemu gre zahvala tudi dejstvu, da ima Italijanka v novi izdaji za skoraj 5 centimetrov daljšo medosno razdaljo, daljšo zadnjo nihajko in malce spremenjeno sprednjo geometrijo. Vse to vodi k odlični ciklistiki oziroma predstavi na cesti, ki jo bodo izkušeni motoristi nadvse veseli. Izkušeni? Seveda, Multistrada 1260S nikakor ni motor za začetnike ali za bahave nastopače, kajti navita tehnika je kakopak prepletena z elektroniko, ki sicer bdi nad vožnjo in dogajanjem, a jo je nenazadnje potrebno razumeti in se z njo sporazumevati. Zanimivo je tudi, da so pri Ducatiju skoraj v celoti odpravili tudi številne tresljaje in vibracije. Palec gor. 

Štanjel je zadnjem času doživel nekaj lepotnih popravkov, da bo ta še bolj privlačen za obiskovalce, ki v tem poletnem času obiskujejo ta kraški biser. Z avtomobilom so dostop do jedra bolj ali manj omejili, sem pa zato z Multiko vendarle na kratko švignil skozi prijetne ozke uličice. Postanek za kavo ali prigrizek je nujen tudi v bistroju v gradu, ki ga obvladuje kuharski mojster Simo Komel. Ta isti možakar, ki vodi tudi priznano gostilno v Kobjeglavi (pršutarna), kamor me vodi pot naprej po Krasu. Multistradin motor je opremljen s šestopenjskim menjalnikom z dodatkom sistema DQS (Ducati Quick Shift), ki mi omogoča hitro prestavljanje brez uporabe sklopke, Ducatijevi inženirji pa so še dodatno izboljšali sistem Ride-by-Wire, ki prinaša precej natančno doziranje moči. Namreč, pogonski sklop izjemno hitro doseže ves navor, zato je začetni fazi, dokler se na brutalnost pogonskega agregata ne navadimo, potrebna previdnost pri odpiranju plina. Ne glede na to, bodo za delovanje določenih sklopov motorja, skrbeli številni sistemi, a predpogoj je nekaj zdrave pameti. Šele na to sledi izbira pravega programa vožnje. Sport in Touring ima na voljo polno moč 116 kilovatov, medtem ko sta Enduro in Urban omejena na 100 kilovatov moči.

Osebno sem najbolje ujel z izbiro programa Touring, ki je za zavite ceste od Štanjela mimo Komna in do Kostanjevice na Krasu, kot naročena. Opazno je zelo odzivna ročica za plin in ni boljšega občutka, da ima Multistrada pri izhodu iz zavoja tako rekoč vso zalogo moči in navora na voljo, da prestavljanje navzdol ni potrebno. Tudi vzmetenje z izbiro tega programa postane nekoliko bolj trše (elektronsko pol aktivno Sachs Ducati Skayhook Suspension DSS), medtem, ko je poseganja sistemov za zdrs pogonskega kolesa, ABS in nadzora dvigovanja sprednjega dela, prav tako manj. Seveda, z vsako izbiro programa so nastavitve delovanja določenih sistemov drugačne, možna pa je tudi povsem individualna nastavitev vsakega elektronskega pomagala. Tudi sicer ima Multistrada dovolj velik in dobro viden osrednji 5-palčni TFT zaslon, kjer z enim stikalom lahko pregledujemo podatke oziroma urejamo nastavitve (tudi Riding Mode), se povezujemo s pametnimi telefoni preko Bluetootha (Ducati App link za spremljanje podatkov o motorjo preko telefona), odklepanje, zaklepanje ter zagon pa opravimo s pomočjo brezstičnega ključa, ki ga nosimo v žepu. Z novo posodobitvijo modela je vozniku dodana možnost pomoči pri speljevanju v klanec (z močnim pritiskom na katerokoli zavoro aktiviramo sistem, ki 9 sekund zadži motor), na seznamu serijske opreme pri izvedbi S ostajajo odlični full LED žarometi, po novem pa Multistrada misli tudi namesto nas, ko pozabljamo na vklopljene smernike. Ta jih po nekaj sekundah samodejno izklopi.

Idiličnim vasicam na obrobju Krasa dodamo še en kratek spust od vasi Sela na Krasu (lep pogled na tržaški zaliv) do Brestovice, kjer se ponovno zapodimo po zavitih cestah mimo Komna in naprej do vasi Dutovlje. In prav tu bo čez nekaj tednov na sporedu tradicionalna fešta terana in pršuta. Tega nikakor ni za zamuditi. Kratek izlet, a dovolj ploden, da sem zbral nekaj osnovnih vtisov o izboljšani Multistradi. Potrebno je razumeti, da Ducati stavi tudi na imidž in temu je primerna tudi končna cena. Če izbral, bi se zagotovo odločil za verzijo S, ki ponuja nekaj pomembnih dodatkov več od osnovne verzije, razlika v ceni pa znaša nekaj več kot dva tisoč evrov. Torej, 21.990€ je redna cena po ceniku, a prijazni možakarji v Trzinu bodo zagotovo našli še nekaj »špeha« za popust.   

Ducati Multistrada 1260S
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 2, L-dvovaljnik
Število ventilov na valj: 4, desmodromični
Prostornina: 1262 cm3
Kompresija:13:1
Vbrizg:elektronski vbrizg goriva Bosch, ride-by-wire
Izpuh:nerjaveče jeklo z aluminijastimi zaključki
Katalizator:2 lambda sondi
Moč:116 kW (158 KM) pri 9500 vrt/min
Navor:130 Nm pri 7500 vrt/min
Menjalnik: 8, Ducati Quick Shift up/down
Sklopka: drsljiva (slipper), self-servo, hidravlično krmiljena večploščna sklopka v oljni kopeli
Okvir: cevni jekleni Trellis okvir
Primarni prenos: zobniki, razmerje 1.84:1
Zaključni prenos: pogonska veriga; 15 zob sprednji verižnik, 40 zob zadnji verižnik
Zavore spredaj: 2 x 330mm pol-plavajoča koluta
Zavore zadaj: 265mm kolut, 2-batna plavajoča čeljust, cornerABS serijsko
Vzmetenje spredaj: elektronsko nastavljive USD vilice Sachs, Ducati Skyhook Suspension DSS
Vzmetenje zadaj: elektronsko nastavljiv zadnji amortizer Sachs, Ducati Skyhook Suspension DSS, enoročna alu zadnja nihajka
Platišče spredaj: aluminij, 5 kraki, Y-dizajn, 3.50” x 17”
Pnevmatike spredaj: Pirelli Scorpion Trail II 120/70 17”
Pnevmatike zadaj: Pirelli Scorpion Trail II 190/55 17”
Platišče zadaj: aluminij, 5 kraki, Y-dizajn, 6.00” x 17”
Armaturka: barvni TFT zaslon 5”
Masa: 212 kg
Masa (vožnja): 235 kg
Višina sedeža: nastavljiv 825 – 845 mm
Medosna razdalja: 1585 mm
Naklon krmila: 25 stopinj
Rezervoar: 20 l
Poraba: 5,2 l/100km
Emisije CO2: 120 g/km
Standard: Euro 4
Garancijska doba: 24 mesecev
Servisni interval: 15.000 km / 12 mesecev
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija