Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
motonovice   |   Visoka tehnologija pri Akrapoviču
Ko človeka na motorju zamenja robot
Brezskrbi, v okolici Ivančne Gorice ne boste videli robotov na motorjih. Pri Akrapoviču so zgolj posodobili nekatere postopke razvoja izpušnih sistemov.
Uredništvo
3. avgust 2018 | 11:29:20

Namreč, pri Akrapoviču so ponudbo najsodobnejših strojev in testirnih naprav razširili  novim visokotehnološkim dinamometrom za testiranje vzdržljivosti. Naprava je namenjena nabiranju kilometrov v okviru posebnih programov, kar zagotavlja še boljše možnosti testiranja za napreden razvoj izpušnih sistemov. Napredni in inovativni dinamometer je idealen dodatek Akrapovičevi družini merilnih naprav, ki za vodilnega proizvajalca visoko zmogljivih izpušnih sistemov hkrati pomeni pomembno nadgradnjo na področju testiranja vzdržljivosti izpušnih sistemov za motocikle.

200-kilovatni dinamometer za merjenje vzdržljivosti izpušnih sistemov motociklov ima samodejni sistem dovajanja goriva, zaradi česar motocikla ni treba ugašati, saj se gorivo dotaka med samo vožnjo. To omogoča daljša merjenja, na podlagi katerih lahko Akrapovičevi inženirji še podrobneje analizirajo vzdržljivost izpušnega sistema. Motocikel »vozi« popolnoma avtomatizirani robot z aktuatorjem ročice plina. Aktuator je zasnovan in izdelan v podjetju Akrapovič. Zaradi tega ni nobene potrebe po tem, da bi na motociklu sedel človek. Na dinamometru je mogoče preizkušati motocikel pri različnih hitrostih in obremenitvah, opremljen pa je s popolnim naborom kamer in tipal ter številnimi naprednimi elementi, ki omogočajo najrazličnejše meritve vzdržljivosti, tudi pri hitrosti vetra do 200 km/h. Med drugim ima tudi zavidanja vreden sistem prezračevanja, ki v hladnih vremenskih pogojih odvečno toploto agregata motocikla uporablja za ogrevanje vstopnega zraka. Poleg tega dinamometer uporablja napreden 200-kilovatni elektromotor, ki električno energijo, ki nastane pri obremenitvi motocikla, vrača nazaj v sistem. S tem zagotavlja del energije, potrebne za delovanje sistema prezračevanja.

Do zdaj so testiranja izpušnih sistemov za motocikle vključevala analizo vzdržljivosti na cesti in dirkalni stezi, z novo napravo pa lahko v podjetju izvajajo še več meritev v nadzorovanih pogojih. V novem prostoru lahko spremljajo različne parametre, kot so moč, protitlak in temperature. Testiranja na cesti in dirkališču se bodo kljub temu nadaljevala, saj pri Akrapoviču cenijo vtise in povratne informacije resničnega voznika, ker lahko le tako ugotovijo, kakšne občutke pri uporabniku vzbuja posamezen izpušni sistem. 

Z novim dinamometrom podjetje partnerjem ponuja popolnoma novo storitev. Nova pridobitev utrjuje vodilni položaj podjetja na področju izdelave visoko zmogljivih izpušnih sistemov za motocikle in znova potrjuje njegovo predanost stalnemu zagotavljanju najboljših rešitev strankam. Pridružuje se številnim dinamometrom, ki so v podjetju že na razpolago za avtomobilska in motociklistična testiranja, ter laboratoriju s certificiranim dinamometrom za motocikle za merjenje emisij izpušnih plinov in potrjevanje homologacij na podlagi teh emisij. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija