Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
motonovice   |   Honda CRF 1000L Africa Twin Adventure Sports
Honda tisočerih karakterjev za 14 tisočakov
Že več kot 10 let sem lastnik nekoč izjemno uspešno prodajnega Varadera, ki so ga Japonci delno nadomestili tudi z obujeno Africo Twin, a ko sedeš na nadgrajeno izvedbo Adventure Sports, se zgodba obrne v povsem nepričakovano smer.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
23. avgust 2018 | 12:27:14

Omenjena oznaka legendi, ki je v prejšnjem stoletju močno prispevala k dejstvu, da je Honda postala prepoznavna po vzdržljivosti in zmožnosti vožnje izven asfaltnih površin, v primerjavi z njegovo klasično sestro, prinaša povsem novo dimenzijo. Lahko bi zapisal, da je Africa Twin v tej izdaji nekakšno odkritje leta. Predvsem zaradi karakternih lastnosti in cene, ki je v tem obdobju, ko se motoristična sezona bliža zadnjim izdihljajem, zares ugodna. 

In kako drugačna je izvedba Adventure Sports od klasične sestre? V prvi vrsti je opazno višja, zaradi višjega vzmetenja, za 5 centimetrov je višje postavljen sedež, prav tako je na višini (+37 mm) pridobilo krmilo, vetrobran, ki je sicer fiksen, je tudi višji (+ 8 cm), a pri uporabni vrednosti motocikla bodo uporabniki najbolj cenili večjo posodo goriva. Ta se je iz dobrih 18 litrov vsebine povečala na 24 litrov in nekaj drobiža. Posledično to prinaša tudi precej več dosega in manj ustavljanja na bencinskih servisih. Še posebej, če je uporabnik bolj vezan na makadam kot na asfalt. 

V mojem primeru sem Africo Twin bolj ali manj zadrževal na asfaltnih površinah in povem vam, da se na njem zelo suvereno drži. Dunlupove gume odlično grabijo asfalt in omogočajo precejšen kot nagibanja, ne glede na dodatna stranska kovčka, za dober nastop pa je poskrbel 4-taktni dvovaljnik s 95 konjskimi močmi, ki je identičen tistemu iz osnovne verzije tega motocikla. Na papirju je morda res malenkost premalo moči, a ko enkrat odpeljemo nekaj uvodnih kilometrov, se zdi, da je potiska med nogami dovolj. Že res, da imajo bližnji tekmeci nekoliko več zaloge moči, a kaj hitro se prilagodim drugačnemu razmišljanju. Morda tudi zaradi dejstva, ker ima Adventure Sports na voljo štiri programe vožnje, katerih nastavljanje vzame malce več pozornosti med vožnjo, kot bi si to želel. Na voljo so klasični Urban (mestna vožnja), Tour (potovalni način), Gravel (makadam) in User (individualne nastavitve). In prav pri temu Africa Twin omogoča kar sedem stopenj nastavitve zdrsa pogonskega kolesa. Sistem Selectable Torque Control tako lahko z izbiro stopnje omogoča agresivno terensko vožnjo z ježevkami ali pa povsem previdno vožnjo po spolzki podlagi (sedma stopnja). Skratka, vse je odvisno od izkušenosti voznika.

S polno posodo goriva sem brez težav prevozil preko 400 kilometrov. Lahko bi šlo še dlje, a ko zaviješ na zavito cesto, z odličnim asfaltom, sem posledično nekoliko bolj odprl plin in s širokim nasmehom na obrazu užival v japonski natančnosti rezanja zavojev. Podobno kot to počne njihov najbolj slavni meč (katana). Želel bi si morda malenkost več decibelov iz tovarniškega izpuha, a za kaj takšnega je potrebno potrkati na vrata podjetja Akrapovič. Uporabna vrednost pri tem motorju so tudi ogrevane ročice, samoizklopljivi smerniki (po 7 sekundah), samodejni vklop zadnjih smernikov (Emergency Stop Signal) ob zares ostrem zaviranju in odlični LED žarometi, ki skrbijo za dobro osvetljevanje ceste med nočno vožnjo. Omembe vredno dejstvo je tudi, da so Japonci pri Adventure Sports opremili z nekoliko širšimi stopalkami, z aluminijem so zaščitili spodnji del motorja, da ne bi pri terenski vožnji prišlo do poškodb (odmik motocikla od tal je za 2 cm višji - 270 mm), opazne cevne zaščite so na pravem mestu ob morebitnem padcu, trpežnejše so napere platišč, ki so zdaj iz nerjavečega jekla, medtem ko je Africa Twin v tej izdaji pripravljena na pravo pustolovščino s homologiranimi terenskimi guma, s katerimi je najvišja hitrost omejena na 160 km/h.

V razredu enduro potovalnikov je v tem času zares ogromno izbire in zagotovo vsak motorist najde svojo sorodno dušo, ki bo izpolnjevala vse zahteve. Z zares ugodno ceno, ki jo ponujajo mojstri Hondinih izdelkov iz Trzina, bi se ta Africa Twin brez dvoma uvrščala v ožji krog pri nakupu. Morda si čez čas vendarle premislim in presedlam na novejšo izdajo. 

Honda CRF 1000L Africa Twin Adventure Sports
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 2,dvovaljnik, tekočinsko hlajen
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 998 cm3
Vbrizg:elektronski vbrizg PGM-FI
Izpuh:nerjaveče jeklo z aluminijastimi zaključki
Moč:70 kW (95 KM) pri 7500 vrt/min
Navor:99 Nm pri 7500 vrt/min
Menjalnik: 6
Vzmetenje zadaj: nastavljiv zadnji amortizer
Pnevmatike spredaj: Dunlop 90/90 21”
Pnevmatike zadaj: Dunlop 150/70 18”
Armaturka: barvni TFT zaslon
Masa (vožnja): 243 kg
Višina sedeža: nastavljiv 900 – 920 mm
Medosna razdalja: 1580 mm
Rezervoar: 24,2 l
Poraba: 4,7 l/100km
Standard: Euro 4
Garancijska doba: 24 mesecev
Servisni interval: 15.000 km / 12 mesecev
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
95 KS je čisto dovolj...
23.8.2018 13:13:18
spartan
Pomemben podatek pri motociklu je koliko KS na kg teže....vse ostalo je tako-tako.
24.8.2018 8:43:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija