Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Legenda, ki je kot prva presegla 300 km/h, gre v pokoj
Po dvajsetih letih na vrhu prestola najhitrejših, bodo Japonci na zadnji dan letošnjega leta, v tovarni Toyokawa, izdelali poslednji primerek Suzukijeve Hayabuse.
Peter Pirkovič
11. december 2018 | 11:49:02

Legenda, ki je v preteklih dveh desetletjih pustila močan pečat v moto industriji, se dokončno poslavlja predvsem zaradi vse bolj zakomplicirane birokracije. Namreč, 31.december je ponekod zadnji dan preden stopi v veljavo emisijski razred Euro4 (pri nas je bilo konec prehodnega obdobja 31.8.2018) in ker so Japonci že vnaprej vedeli, da teh emisijskih standardov ne bodo uspeli doseči, so se odločili za konec proizvodnje. 

Hayabusa je na trg pripeljala leta 1999 in v prvih nekaj letih požela veliko zanimanja s strani kupcev, saj so do leta 2007 zabeležili nekaj več kot 100 tisoč prodanih primerkov. Leta 2008 je Hayabusa dobila še drugo nadaljevanje z izboljšanim 1340 kubičnim štirivaljnikom s 147 kilovati moči, je pa njena posebnost ta, da vse do danes Hayabusine oblike tako rekoč niso spreminjali. Japonci za zdaj pravijo, da je s tem modelom konec, čeprav je slišati, da so pri Suzukiju obnovili zaščito imena Hayabusa, kar bi lahko pomenilo novo tretje nadaljevanje. 

No, v Sloveniji zanj v zadnjih letih ni bilo pretiranega zanimanja. Po podatkih uvoznika sta se od leta 2015 prodala le dva nova primerka. So pa menda zelo iskani primerki prve serije, ki ne vključujejo omejitve hitrosti. Namreč, Hayabusa je kot prvi serijski motocikel presegel hitrost 300 km/h in dolgo let ostal neporažen. Naposled sta le prišla Ninja H2R in Panigale R.

In še to, če morda niste vedeli. Hayabusa v japonščini označuje ptiča, ki ga v slovenščini imenujemo kot sokol selec. Je namreč najhitrejše živo bitje na svetu, saj v strmoglavem letu njegove hitrosti presegajo 320 km/h.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Legenda....
12.12.2018 8:31:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija