Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Bi preskusili tak motocikel?
Bi preskusili tak motocikel?
Danes se začenja preventivna akcija, ki jo pripravljata Agencija za varnost v prometu in policija. Poleg tega, da bodo policisti bolj pozorni na voznike motociklov, bo za te na izbranih delavnicah na voljo tudi preskus posebej predelanega motocikla za simulacijo padca.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
18. marec 2019 | 6:00:39

Tako imenovani Skidbike je po svetu bolj ali manj že uveljavljena predelava, ki je v prvi vrsti najbolj primerna za avtošole ali za centre varne vožnje, saj na tak način motorist lahko preskusi, kako se motor obnaša, ko pred seboj nenadoma zagleda oviro. Predelava, ki je vredna okrog 12 tisoč evrov, v katerega ni vključen motocikel, je prva tovrstna naprava v Sloveniji in je delo švedskega podjetja, ki ima svojo matično izpostavo v ZDA. Namreč, prav Švedi tako predelane motocikle uporabljajo v avtošolah, da bi kandidatom za vozniško dovoljenje čim bolje pokazale realno sliko, s katero se morda lahko nekoč srečajo na cesti. 

Naprava Skidbike, s katerim so opremili Suzukijev motocikel omogoča, da z njo upravlja inštruktor, ki udeležencu preskusa lahko izključi delovanje ABS-a ali celo nekoliko dvigne kolo za potrebe simulacije izgube oprijema. V takih primerih je glavnega pomena na primer, kako močno upravljamo s sprednjo zavoro (z ali brez ABS-a). Skratka, vsekakor zanimiva pridobitev, ki bo v prihodnje krožila po različnih delavnicah po Sloveniji, v okviru Agencije za varnost prometa in zveze moto klubov. Kako deluje v praksi, na kratko v spodnjem video zapisu.

Pri Agenciji za varnost prometa navajajo, da je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč v zadnjih 5 letih še vedno neprilagojena hitrost, sledi nepravilna stran oziroma smer vožnje in vožnja pod vplivom alkohola. V letu 2018 se je pripetilo 941 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, kar je sicer nekoliko manj od leta 2017. Od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 16 motoristov in 2 mopedista. Analize, ki jih je pripravila Agencija za varnost prometa, so pokazale, da motoristi delajo številne napake v prometu, ki niso povezane zgolj z neprilagojeno hitrostjo. V zadnjih letih se veliko število prometnih nesreč motoristov s smrtnim izidom zgodi v prvem letu oz. prvih treh letih po opravljenem izpitu, torej med tistimi, ki v svet prometa šele vstopajo ali pa so vanj vstopili pred kratkim. 

»Bodimo strpni eden do drugega. Bodimo previdni. Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv. Po njej iskati krivca pa je prepozno,« pravi Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa. Dodal je še, da bodo v agenciji nadaljevali raziskovanje prometnih nesreč in dejavnikov prometnih nesreč za motoriste in identificirali nevarna mesta oziroma mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč.

Tovrstne preventivne akcije se pripravljajo tudi v sodelovanju z motoklubi oziroma s krovno zvezo motoristov Slovenije. Leopold Pungerčar, predsednik ZMKS je ob začetku motoristične sezone poudaril:« Nekateri motoristi mislijo, da obvladajo svoje motorno kolo in da se jim nič ne more zgoditi. Prav taki motoristi so potem najbolj pogoste žrtve prometnih nesreč. Zato pozivamo vse deležnike v prometu, da na svojem področju naredijo največ, kar se da, da do prometnih nesreč ne bo prihajalo. Udeleženci v prometu naj bodo strpni in uvidevni do motoristov, vzdrževalne službe naj dobro opravijo svoje delo (čiščenje peska in listja ter dobro vzdrževanje cest), motoristi pa naj vožnjo motornega kolesa prilagodijo svojim sposobnostim in prometnim predpisom.«

Kje bo možno motocikel preskusiti?

•AMZS Center Vransko: nedelja, 31. marec 2019

•Poligon Krško: sobota, 6. april 2019 (rezervni datum v primeru slabega vremena 13. april 2019)

•Poligon Logatec: nedelja, 14. april 2019

•Poligon Murska Sobota: nedelja, 7. april 2019

•Poligon Ljubečna Celje: nedelja, 14. april 2019

Posted by Avtomanija
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija