Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
V čast legendi, ki je rešila obstoj bavarskih dvokolesnikov
motonovice   |   Prvi kilometri: BMW R NineT /5
V čast legendi, ki je rešila obstoj bavarskih dvokolesnikov
Pred nekaj tedni so pri BMW Motorrad javnosti pokazali novo pridobitev njihove retro družine R NineT. Gre za preverjen motocikel, posebno serijo, ki bo na voljo od septembra dalje, hkrati pa bo to že šesti model v njihovi retro skupnosti.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Markus Jahn (BMW)
2. avgust 2019 | 9:20:26

R NineT je premišljena ponudba BMW-ja, ki jim letno prinaša desetino vseh kupcev po svetu. Ta nikakor ne more ogroziti njihovega "money makerja" z oznako GS, a bistveno pri njem je, da prinaša nove sveže kupce, ki jim je retro klasika blizu in so pripravljeni za takšen motocikel na široko odpreti denarnico. Zgodba se je začela leta 2014, ko so predstavili klasičnega R NineT in pozneje nadaljevali s širitvijo ponudbe z modeli Scrambler, Racer, Pure in Urban G/S, zadnja najbolj sveža pridobitev pa je model z oznako /5.

Prihodnost BMW-jevih motociklov pod vprašajem 

Ta se navezuje na nekdanji model R75/5, ki je pred natanko pol stoletja predstavljal nekakšno prelomnico motorističnega oddelka pri BMW-ju. Sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja so se že kazali znaki občutnega izboljšanja kupne moči in naenkrat so imeli pri BMW-ju preveč dela z avtomobilsko dejavnostjo, posledično je po šivih pokala tudi tovarna v Munchnu, prostora za izdelovanje motociklov pa sčasoma ni bilo več. Takratni šefi so se odločali tudi o scenariju, da motocikle preprosto ukinejo, a je vendarle prevladovala zdrava pamet in prinesla odločitev, da proizvodnjo motorjev vzpostavijo v Berlinu (Spandau), kjer še danes izdelujejo najaktualnejše modele iz ponudbe BMW Motorrad. Prvi motocikel, ki so ga leta 1969 začeli sestavljati na novi lokaciji, je bil prav R 50/5 oziroma R 75/5. Nekaj teh primerkov danes, po petdesetih letih, še vedno živi. Eden takšnih je bil tudi primerek, ki sem si ga nekoliko pobliže pogledal, a ker je pred kratkim doživel popolno prenovo, je namenjen le občudovanju na mestu.

Jubilejni model za Abrahama

Petdeset let pozneje je rojen BMW R NineT /5, ki je izdelan v čast nekdanjemu potovalnemu motociklu. Nova pridobitev je bila prvič uradno predstavljena v začetku prejšnjega meseca na BMW-jevem vsakoletnem dogodku v Garmisch-Partenkirchnu, 7. septembra pa tega tudi uradno pošljejo v prodajo. Še pred tem, sem imel redko priložnost, da sem z njim prevozil nekaj kilometrov v okolici Frankfurta. V osnovi je R NineT /5 postavljen na znano tehnično osnovo in s preverjenim pogonom, v obliki 1170-kubičnega zračno hlajenega štiritaktnega dvovaljnika z 81 kilovati moči. Prenos moči se vrši preko kardana in šeststopenjskega menjalnika. Opazna posebnost tega je kovinsko modra barva, kakršno je imel nekdanji model, vzvratna ogledala in nekaj drugih detajlov, ki so v kromu, hkrati pa ni nepomembno omeniti dejstvo, da je med serijsko opremo vključen tudi sistem ABS in ASC (Automatic Stability Control), ki preprečuje zdrs zadnjega kolesa in posledično pripomore k učinkovitejšemu prenosu moči. Serijsko je ta motocikel opremljen še z ogrevanimi ročicami in tovarniško vgrajenimi Metzelerjevimi gumami, ki so nekaj več kot sto kilometrov dolgi preskusni trasi, pustile zelo zanesljiv vtis. Okolica Frankfurta je oborožena s številnimi radarskimi merilniki, zato sem večino poti upošteval cestno-prometne predpise in si le na nekaterih delih privoščil nekaj več dinamike. Svoj pečat med vožnjo pusti tudi precej glasen izpušni sistem (dva v enem), ki je hkrati razlog za večkratno odpiranje ročice plina, ki mi je vsakokrat znova narisal nasmeh na obrazu. Nemci hkrati omenjajo, da imajo pri slovenskemu Akrapoviču že pripravljen primeren nadomestek za tovarniški izdelek, v kolikor ta ne bi bil zadovoljiv.

Za širšo množico kupcev

BMW R NineT /5 je posebna, a nikakor ne omejena serija motociklov. Ker so se zgledovali po modelu, ki so ga začeli izdelovati pred 50 leti, so novodobnega naslednika prav tako opremili še nekaterimi sorodnimi detajli. Ob že omenjeni Lupine modri barvi, so na stranskem delu posode za gorivo nameščene kolenske gumijaste blazinice, na vrhu te je vgrajen poseben emblem “50 Jahre /5, sorodnosti ne more skriti niti dvojni sedež, kakršnega je imel tudi nekdanji model. Kot že omenjeno, najnovejši šesti član družine bo prihodnji mesec že na voljo tudi kupcem po Evropi in kasneje tudi drugod po svetu. Samo za pokušino, cena zanj bo v Nemčiji postavljena na 14.600€.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija