Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tomos ni le motor, je način življenja
motonovice   |   9. koroško srečanje ljubiteljev Tomos motorjev
Tomos ni le motor, je način življenja
Ljubitelji Tomos motorjev so se v Slovenj Gradcu zbrali na 9. koroški Tomosijadi.
Urša Prosenjak
18. avgust 2019 | 11:02:12

Že tradicionalni dogodek je organiziral Klub ljubiteljev starih motorjev Tomos SG Racin Team, udeležilo pa se ga je 123 Tomosov iz različnih zgodovinskih obdobij in različnih koncev Slovenije, ki so se skupaj popeljali po okoli 70 km dolgi trasi.

Tomos SG Racing Team so skupina navdušencev nad tomos motorji, ki vsako leto pripravijo srečanje in nanj povabijo somišljenike od blizu in daleč, nato pa jim obisk tudi vrnejo in se z veseljem udeležijo srečanj po Sloveniji, nam je zaupal Peter Pačnik. Druži pa jih ne le ljubezen do tomosov, pač pa tudi strast do glasbe in tako se je med njimi oblikovala zasedba, ki rada pripravi tudi kakšen glasbeni dogodek. Osrednji dogodek društva pa vseeno ostaja srečanje, ki so ga letos organizirali že 9. po vrsti.

Med tokratnimi udeleženci je bila približno polovica Korošcev, ostali pa so v Slovenj Gradec prišli tudi iz oddaljenih krajev - najštevilnejša ekipa desetih tomosov se je pripeljala iz Škofij.

Čeprav so motorna kolesa, zlasti starodobniki, še vedno domena moških, pa je bilo med udeleženci tudi nekaj pripadnic nežnejšega spola.

Tea Kremžar nam je zaupala, da se srečanja udeleži vsako leto. Njen jekleni konjiček je sicer avtomatik colibri, zato se sama nima ravno za tipično Tomosistko, vendar ji koroška Tomosijada predstavlja pomembno tradicijo. Nad Tomos motorji jo je navdušil oče, ki je bil pooblaščen serviser teh legendarnih dvokoles in tako so ji tomosi bili takorekoč položeni v zibel. Urša Paradiž se je na srečanje pripeljala s Tomosom iz 80-ih let, da ga vozi ženska roka, pa je razkrivala njegova rožnata barva.

Na srečanje so se udeleženci lahko pripeljali s tomosi izdelani med letoma 1950 in 1990. Najstarejši prijavljeni motor je bil sicer letnik 1965, vendar se srečanja ni uspel udeležiti, zato je najstarejši tomos na startni črti postal motor iz leta 1973, last Vinka Valentija.

In če so tomosi velikega starostnega razpona pokazali, da gre za kvalitetne in trpežne motorje, pa je starost udeležencev razkrila, da je ljubezen do tomosov brezčasna. Jože Logar se kljub svojim 81. letom ni odrekel udeležbi in se je odpravil na pot v družbi somišljenikov. Najmlajša udeleženca pa sta pokazala, da stari tomosi niso stvar preteklosti. 16 –letni Patrik Virtič in 17-letni Grega Konečnik sta nam zaupala, da jima je pri tomosu všeč njegova preprostost. »Sam ga lahko popravljaš, lahko se učiš na njem,« je pojasnil Patrik.

Posebna zanimivost srečanja pa je bil najredkejši tomosov motor, ki je bil kadarkoli serijsko izdelan. Model Tomos hippie slc 15 je v Slovenj Gradec iz Ljubljane pripeljal Brane Radovanovič, navdušen zbiratelj tomosov, ki ima v lasti vseh 83 različnih modelov te znamke, kar jih je bilo kdaj serijsko izdelanih. Hippie je ponos njegove zbirke – gre za model, ki ga je zelo težko najti, saj je Tomos izdelal le okoli 20 primerkov. V celoti ga je obnovil, v lasti pa ga ima že okoli 5 let. Svojo predanost Tomosu kaže tudi z redno udeležbo srečanj, saj je v devetih letih manjkal le enkrat.

Ljubitelje starih tomosov je pot peljala izpred športne hale v Slovenj Gradcu po stranskih cestah čez Legen do Mislinje, kjer so si privoščili postanek, nato pa so pot nadaljevali do Vitanja. Tam so si ogledali vesoljski muzej Noordung center in si s kosilom nabrali moči za povratek. Po ogledu doliškega jezera so se po isti poti odpravili nazaj proti Slovenj Gradcu, kjer so dan sklenili s podelitvijo pokalov in praktičnih nagrad v različnih zabavnih kategorijah ter druženjem ob glasbi pozno v noč.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Lepo srecanje, bi se kar udelezil. Ne vem pa ce bi moj legendarni avtomatik zdrzal 70 km, brez zamere Sem menjal glavo cilindra in cilinder pa ugasa na vsakih par km.
18.8.2019 22:18:24
alfafil
Hm, zdaj mi je žal, da sem svoj APN 4 prodal pred skoraj dvajsetimi leti. Spartan, treba bo mogoče preverit obseg bata. Možno je, da, ko se zagreje mašina, se kovina bata in cilindra ne sagrevata enako, bat se preveč razširi in zablokira v cilindru, ko se shladi, spet gre. To so desetinke mm. Malo podrejat cilinder.
19.8.2019 10:36:40
spartan
Bo potrebno pregledati zadevo, ja Drugace pa se prodajajo Tomosi, kar kupi se sedaj, ko so cene se kolikor-tolikor normalne
19.8.2019 22:21:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija