Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kruzerski BMW R18 za nov krog kupcev
motonovice   |   Premiera
Kruzerski BMW R18 za nov krog kupcev
Pri BMW Motorrad so lansko leto pokazali zelo jasno namero, kateri del kupcev si želijo še osvojiti. R18 je bil takrat opremljen še z oznako Concept, pred nekaj dnevi pa je ta, navkljub izrednim razmeram, zasijal v serijski podobi.
Peter Pirkovič BMW
6. april 2020 | 8:14:00

Bavarska družina motociklov iz programa Heritage ima zdaj novega člana, ki je zelo samosvoj. A še preden se zakopljemo v nekaj podrobnosti, velja izpostaviti, da je BMW konec prejšnjega tisočletja že imel nekaj podobnega v ponudbi. To je bil model 1200C. Čeprav so ga promovirali v Bondovem Jutri nikoli ne umre, so zgodbo po nekaj več kot 40 tisoč izdelanih primerkih leta 2004 zaključili.

Tokrat so načrt izdelali precej bolj premišljeno in na trg bodo čez dober mesec ali dva poslali, vsaj tako kažejo podatki na papirju, precej dodelanega in postavnega dolgoprogaša. Za njegovo podobo so navdih našli v starem BMW-jevem motociklu z oznako R5, katerega rojstvo sega v leto 1936.

Največja posebnost tega motocikla je v pogonskem sklopu. Bavarci so ponosni na dejstvo, da so za pogon namenili najzmogljivejši bokserski motor v njihovi zgodovini. Gre za 1802-kubični dvovaljni zračno hlajen bokser, ki razvija 67 kilovatov in 150 Nm navora, z zelo značilnim zvokom, kar lahko preverite v spodnjem videoposnetku.

Izpostaviti velja, da ima Bavarec jeklen okvir z dvojno zanko s privijačenimi spodnjimi zaščitami, velike sprednje teleskopske vilice, zadaj je nameščena jeklena dvodelna nihajna roka s sredinsko vpetim blažilnikom, pogon je speljan preko kardana (viden), za vsa svetlobna telesa so uporabili LED tehnologijo, za 345-kilogramov težak stroj pa kot dodatek ponujajo vzvratno prestavo. Posoda za gorivo sprejme okrog 16 litrov goriva, kar bi ob tovarniško deklarirani porabi 5,6 litra na 100 km zadostovalo za dovolj dolg izlet. Doseg bo odvisen tudi od izbire voznih profilov (Rain, Roll, Rock), ki malenkostno spremenijo odzivnost in delovanje agregata.

BMW R18 prihaja na trg v izjemno zahtevnih časih, česar pri Bavarcih niso mogli predvideti. Dejstvo je, da R18 še pred poletjem pripelje na naše ceste, čeprav bo ta letos na voljo zgolj v izvedbi First Editon. Slednji prinaša malce drugačno poslikavo, več kroma in tudi višje postavljeno ceno. Pri nas se ta začne pri 22.850€ in se sorazmerno dviguje z željamo ter potrebami uporabnika. Samo za pokušino. Vzvratna prestava poviša ceno za skoraj tisočaka, gretje ročic stane dodatnih 226€, pomočnik pri speljevanju v klanec je ovrednoten na 102€, višji sedež na 256€ in tako naprej. Velja pa omeniti, da je osnovno ceno vključena triletna garancija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Zanimiv koncept, po moje pa ima motocikel 3 napake, ki mi preprečujejo nakup; 1. Izpuhi so mi grdi za chopper motor (posledica emisijskih restrikcij), 2. Hladilnik spodaj pri motorju je zelo moteč (zopet esteska napaka). 3. Položaj nog...zaradi cilindrov voznik ne more imeti noge postavljene bolj naprej. 4. Gre za nekakšen mix med Harley Fat-Boyem in BMW-jevo povojno klasiko. Želim jim pa seveda veliko uspeha pri prodaji, ampak to ni zame.
7.4.2020 8:52:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija