Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Želja po vožnji kar kliče
motonovice   |   BMW R1250 GS Adventure
Želja po vožnji kar kliče
Lansko leto so Bavarci poskrbeli, da je njihov legendarni GS dobil izdatno dozo svežine in če k temu dodamo še terenski paket Adventure, se zdi celotna zgodba naravnost popolna.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
12. maj 2020 | 15:21:00

Tako kot številni drugi proizvajalci motorjev, so tudi Bavarci poskrbeli, da je njihova ponudba dovolj široka za vse vrste ljudi in denarnic. Adventure predstavlja nekakšno vrsto križanca na dveh kolesih, s katerim lahko uporabnik zavije tudi na nekoliko bolj grobo vozno podlago. O tem ni dvoma. A po le nekaj dneh druženja z njim pod črto potegnem, da gre za izjemno izpiljen motocikel, ki ponudi veliko mero udobja in vozniške natančnosti. Kako vzdržljiv je kot dolgoprogaš, bodo najbolje povedali številni uporabniki, ki z njim prevozijo več 10 tisoč kilometrov na sezono.

Tehnična svežina se kaže v oznaki R 1250 GS, kar pomeni, da so Bavarci tehnično nadgradili bokserski dvovaljnik, mu malenkostno povečali delovno prostornino na 1254 kubičnih centimetrov in povišali moč na okroglih 100 kilovatov. Da bi bil tehnični paket prenove še nekoliko bolj izrazit, so mojstri razvili tehniko spremenljivega krmiljenja odmične gredi (Shift Cam), ki se kaže tako, da dvovaljnik v spodnjem delovnem območju navorsko ni zaspan in da mu takojšnja odzivnost ni tuja. 

Prenovljeni in tehnično osveženi Bavarec se med vožnjo obnaša elegantno. Opremljen z Akrapovičevim titanovim izpuhom oznake HP, bokser ustvarja značilen in ravno dovolj glasen zvok, ki ni niti malo moteč tudi po nekaj urah vožnje brez postanka. Nenazadnje je R1250 GS ustvarjen za takšne dolgoprogaške izzive. Ko je povečana posoda za gorivo napolnjena do vrha (30 litrov), računalnik pokaže skoraj 550 kilometrov dosega. A pri povprečju 5,5 litra na 100 km je končni doseg v realnosti nekoliko nižji.

GS, ki ostaja trdno zasidran na lestvici najpriljubljenejših izdelkov nemškega proizvajalca motociklov, se zelo dobro izkaže med zavoji. Ne glede na to, da tehta krepkih 268 kilogramov (še dodatnih 217 kilogramov ga je možno natovoriti), se vožnja v sedlu tega velikana zdi povsem lahkotna. Opremljen z Michelinovimi gumami, ki zelo dobro grabijo asfaltno podlago, je možno Bavarca v zavojih izrazito nagibati, pri prestavljanju prestav ni potreben stisk sklopke (quickshift), kot precej učinkovite pa se izkaže tudi zavorni sistem. Skratka, čista bavarska perfekcija. Na desni strani krmila sem med vožnjo lahko še dodatno izbiral med štirimi programi vožnje, s katerimi se spremeni intenzivnost delovanja nekaterih podpornih sistemov. Prilagojeno je delovanje ABS sistem, pa sistema za dinamični nadzor oprijema in stabilnosti, spremenijo se nastavitve vzmetenja in tako naprej. Vse je podrejeno elektroniki, ki v celoti nadzira vožnjo. Čeprav v času preskusa nisem zavil na makadam, se R 1250 GS, po pričevanju nekaterih novinarskih kolegov, suvereno izkaže na takšni podlagi. Tudi zaradi takšnih podvigov je motocikel serijsko opremljen s sistemom HSC, ki omogoča lažje speljevanje z mesta v klancu. Pri takšnih manevrih je potrebno le dovolj stisniti ročico sprednje zavore, da se na osrednjem zaslonu pokaže znak H, odtlej pa je motocikel varno na mestu (zavore aktivirane).

Celoten niz podatkov v zvezi z motociklom je uporabniku na voljo na 6,5-palčnem TFT zaslonu. Prehajanje med številnimi meniji omogoča posebno vrtljivo stikalo na levi strani krmila, na katerega se moramo predhodno malce navaditi, če je želja, da se med vožnjo spremlja določen del podatkov. Sistem dodatno ponuja še možnost povezovanje s pametnimi telefoni preko sistema Bluetooth, hkrati pa je dostopanje in zagon motorja urejen preko pametnega ključa. 

 

Bavarski velikan z oznako Adventure, kakršen je bil naš testni, ki je imel nastavljiv sedež, platišča z naperami, širše krmilo, LED pomožne žaromete, tri dodatne aluminijaste kovčke in še veliko drugih dodatkov, je idealen sopotnik za tip voznikov, ki se podajo na daljše in s tem tudi zahtevnejša potovanja onkraj naših meja. Takšni vozniki imajo praviloma tudi dovolj debelo denarnico, da si omogočijo take vrste nakup. Naš testni Adventure je bil s številnimi dodatki ocenjen na 26 tisočakov in nekaj drobiža. Začetna cena znaša 18.550€.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Dober test. Se vec taksnih . Ta moped je res za tiste, ki se orng vozijo na ture...
12.5.2020 21:14:56

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija