Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
BMW-jevi motocikli bodo znali samodejno zavirati in pospeševati
BMW-jevi motocikli bodo znali samodejno zavirati in pospeševati
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo asistenčni sistemi, ki jih poznamo v avtomobilih, v neki meri preselili tudi na dvokolesnike. Velik korak naprej na tem področju uvaja bavarski proizvajalec motociklov, ki bo svoje modele lahko opremil tudi z aktivnim tempomatom.
Peter Pirkovič BMW
3. julij 2020 | 13:56:00

Zadevo so predstavili pred nekaj dnevi in bo pri izbranih modelih, ki imajo možnost vgradnje tempomata, na voljo v prihodnjih mesecih. In kako zadeva deluje? Pravzaprav je osnovi delovanje povsem identično kot pri avtomobilu. Tempomat, preko katerega voznik nastavi želeno hitrost, ima dodatno vgrajeno radarsko kamero, ki nadzira dogajanje v prometu oziroma nadzoruje oddaljenost od vozila, ki vozi spredaj. Če se ta zmanjša, sistem primerno zniža hitrost in samodejno obnovi želeno razdaljo.

Sistem ACC deluje med 30 in 160 km/h, kar bo šlo na roke predvsem tistim, ki zavijejo na avtocesto. Tudi v ovinkih poskrbi za varno vožnjo. V kolikor je potreba po uravnavanju v ovinkih, funkcija ACC samodejno zmanjša hitrost in vozniku nudi udoben položaj nagiba. Pri tem je dinamika zaviranja in pospeševanja omejena z naraščajočim kotom nagiba.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Uporabno na AC.
3.7.2020 14:51:52
klemens
Saj motorji so bolj za magistralke, za vijuganje skozi pokrajino. Počasi bo vsa svoboda in spontanost regulirana na povprečje.
3.7.2020 15:02:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija