Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

BMW-jevi motocikli bodo znali samodejno zavirati in pospeševati

 - BMW-jevi motocikli bodo znali samodejno zavirati in pospeševati
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
3.7.2020 13:56:00

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo asistenčni sistemi, ki jih poznamo v avtomobilih, v neki meri preselili tudi na dvokolesnike. Velik korak naprej na tem področju uvaja bavarski proizvajalec motociklov, ki bo svoje modele lahko opremil tudi z aktivnim tempomatom.

Peter Pirkovič BMW

Zadevo so predstavili pred nekaj dnevi in bo pri izbranih modelih, ki imajo možnost vgradnje tempomata, na voljo v prihodnjih mesecih. In kako zadeva deluje? Pravzaprav je osnovi delovanje povsem identično kot pri avtomobilu. Tempomat, preko katerega voznik nastavi želeno hitrost, ima dodatno vgrajeno radarsko kamero, ki nadzira dogajanje v prometu oziroma nadzoruje oddaljenost od vozila, ki vozi spredaj. Če se ta zmanjša, sistem primerno zniža hitrost in samodejno obnovi želeno razdaljo.

Sistem ACC deluje med 30 in 160 km/h, kar bo šlo na roke predvsem tistim, ki zavijejo na avtocesto. Tudi v ovinkih poskrbi za varno vožnjo. V kolikor je potreba po uravnavanju v ovinkih, funkcija ACC samodejno zmanjša hitrost in vozniku nudi udoben položaj nagiba. Pri tem je dinamika zaviranja in pospeševanja omejena z naraščajočim kotom nagiba.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan 3.7.2020 14:51:52
Uporabno na AC.
klemens 3.7.2020 15:02:16
Saj motorji so bolj za magistralke, za vijuganje skozi pokrajino. Počasi bo vsa svoboda in spontanost regulirana na povprečje.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija