Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Izboljšave za še večji užitek v vožnji

BMW S1000 XR

BMW S1000 XR - Izboljšave za še večji užitek v vožnji
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.8.2020 9:53:00

Bavarski S1000 XR je motocikel, ki spada v tisti razred, za katerega se praviloma odločajo bolj izkušeni vozniki, ki na svojih vožnjah stavijo na dinamiko.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Oblikovalci z njim niso imeli prav zahtevnega dela, saj bolj ali manj ohranili enako osnovo, a so to še nekoliko bolj izpilili z ostrimi linijami, bolj kot to pa izpostavljajo nekatere spremembe na samem motociklu in v pogonski tehniki. BMW S1000 XR je dobil motorno osnovo od športnika S1000 RR, z nekaj tehničnimi omejitvami. Moč je ostala na enakem nivoju kot pri predhodniku, torej 121 kilovatov (165 KM), a ta nima vgrajene tehnike spremenljivega krmiljenja odmične gredi (ShiftCam), kar pri cestnemu bratu S1000 RR dobro obnese, v primeru uživaškega XR-a pa to ni potrebno, saj se ta motocikel bolj ali osredotoča na srednje in nižje delovno območje delovanja. Bojda so s tem nekoliko zadušili tresljaje, pri menjalniku pa so dodatno podaljšali prestavna razmerja četrti, peti in šesti prestavi. Prestavljanje se opravlja brez uporabe sklopke.

Pri gradnji motocikla so vestno uporabljali številne nove lažje materiale, da bi vsaj za malenkost prihranili pri teži. Tako je vidno drugače oblikovan izpušni sistem, tudi celoten pogonski sklop je lažji, malenkosten prihranek so dosegli pri nihajni roki in okvirju. Na papirju vse to našteto pomeni 226 kilogramov s polno 17-litrsko posodo za gorivo, kar je le 2 kilograma manj od predhodnika, a Bavarci pravijo, če bi prejšnji model imel vse kar ima novinec na sebi, bi bila razlika natanko 10 kilogramov. Omeniti velja še dejstvo, da tudi sedež malenkost ožji, za 30 milimetrov so skrčili širino krmila, a se to ne v praksi ne pozna, medtem ko delovanje vzmetenja nadzirajo številni senzorji, ki ga delno tudi samodejno prilagajajo. 

Bolj kot vsi ti podatki, ki spremljajo novo generacijo športnega potovalnika, je pomemben pristen stik z motociklom. Testni primerek je bil odet v sivo barvo, eno od treh, ki so na voljo, in brez potovalnih kovčkov. Brezkontaktni ključ spravim v žep, se udobno in primerno namestim za krmilom, nastavim višino vetrobrana (dve stopnji, možno upravljanje tudi med vožnjo) zaženem litrski štirivaljnik in se hitro poženem iz Ljubljane preko Rakitne proti Primorski. Ceste so v tistem delu pravi raj za takšen preskus. Zavite, široke in večinoma prekrite z dobro podlago asfalta. 

Po nekaj kilometrih ustavim in se malce posvetim nastavitvam. Polaktivno elektronsko krmiljeno vzmetenje, ki samodejno reagira tudi na obtežitev motocikla, omogoča izbiro programa vožnje – cestni ali dinamični. V vsakem so možne še podnastavitve, ki jih izbiram s stikalom na levi strani krmila, celotno podatkovno bazo pa spremljam na dobro vidnemu osrednjemu digitalnemu zaslonu. Možno si je nastavljati intenzivnost delovanja sistema proti zdrsu pogonskega kolesa, intenzivnost motornega zaviranja, dopuščanja vožnje po zadnjem kolesu, odzivnost ročice za plin in delovanje ABS sistema. S1000 XR je dodatno opremljen tudi s sistemom za lahkotno speljevanje v klancu.

V nadaljevanju zavite ceste prevozim z veliko mero previdnosti, a vseeno uživam v nagibanju. Bridgestonove gume in Brembove zavore (novost) odlično opravijo svoje delo. Čeprav ni primerno preveč pogledovati na osrednji zaslon, ta med drugim prikazuje tudi podatek o nagibu in pojemku pri zaviranju. Polna posoda za gorivo zadostuje za nekaj več kot 300 kilometrov vožnje, s tem, da je 4 litre goriva rezervirano za rezervo. 

BMW S1000 XR je opremljen z LED žarometi, ki ponoči skrbijo za zelo dobro osvetlitev ceste, pri vstopu v zavoj pa se aktivira še dodatna osvetlitev. Rešitev, ki jo že več let poznamo tudi v avtomobilskem svetu. Morda še najbolj neobičajna rešitev se skriva na zadku motocikla. Pogled nanj razkriva, da ta nima klasične zadnje luči, saj njeno poslanstvo prevzemata smernika. BMW S1000 XR, ki najbližjo konkurenco vidi v Ducatijevi Multistradi, se cenovno od nje precej oddaljuje. Osnovna cena se začenja pri 17.750€, z nekaj dodatne opreme pa je testni motocikel dosegal ceno skoraj 21 tisočakov.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil 24.8.2020 18:42:55
Raje Multistrada, vsaj zaradi cene, drugače pa, eni res pretiravajo s cenami in stroški vzdrževanja na ravni osebnega avtomobila, ali celo več.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija