Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Motoristi, to je pomemben dodatek, ki varuje motocikel in rešuje življenja

Vigobox - oglasno sporočilo

Vigobox - oglasno sporočilo - Motoristi, to je pomemben dodatek, ki varuje motocikel in rešuje življenja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.10.2020 7:14:00

Za razliko od avtomobilistične scene, kjer vsi proizvajalci stremijo k neizmerni intenzivnosti tehnoloških inovacij, je motociklizem še vedno precej svoboden in prvenstveno daje prednost užitku med vožnjo. A pri tem motoristi ne smemo pozabiti na varnost in v slučaju, ko se dejansko pripeti nezgoda, je lahko mala napravica Vigobox ključni faktor pri reševanju življenja.

Uredništvo Zavarovalnica Sava

Čeprav je motoristična sezona v zadnjih izdihljajih, se bo gotovo našel še kak lep sončen dan, ko bodo temperature dovoljevale lahkotno vožnjo z motociklom. Temperatura asfalta se je v zadnjih dneh precej znižala in to posledično pomeni, da imajo gume slabši oprijem. Vse to pa lahko vodi do zdrsa s ceste, pri tem pa nastopi delovanje male črne skrinjice. 

Vigobox ima tri bistvene lastnosti

Ob sklenitvi zavarovanja za motocikel, uporabnik oziroma nosilec zavarovanja dobi v majhno pametno napravo, ki jo v nekaj korakih namesti pod sedež motorja. Ta v prvi vrsti nadzira premike motorja, na način, da v primeru padca prepozna kot nagiba in v primeru voznikove neaktivnosti sproži klic v sili, na način kot ga poznamo v avtomobilih (E-call). Klic na pomoč je omejen le na področje Slovenije in Hrvaške, medtem ko je zavarovanje veljavno po celotni Evropi.. 

Na drugi strani ta produkt preko GPS signala shranjuje tudi številne analitične podatke, do katerih dostopa zgolj uporabnik tega produkta, preko aplikacije na pametnem telefonu. Ta na zemljevidu prikaže prevoženo pot, število kilometrov, čas potovanja in z oceno od 0 do 10, ocenjuje vožnjo. Aplikacija uporabniku hkrati omogoča, da omenjene podatke lahko deli tudi prek družbenih omrežij.

Na osnovi GPS signala, mala črna skrinjica v povezavi z aplikacijo na telefonu, uporabniku omogoča vpogled v natančno lokacijo motocikla oziroma mu preko SMS sporočila nemudoma sporoča, če se motocikel premika, kar pomeni, da gre za verjetno krajo. Tako lahko uporabnik hitreje reagira, v primeru uspešne kraje pa lahko spremlja lokacijo motorja. Kot navajajo pri Zavarovalnici Sava, v kolikor je bil motor ukraden, zavarovanje povrne vrednosti rabljenega motorja, v primeru, ko se motor najde, a je ta poškodovan (prometna nesreča), pa zavarovanje krije tudi tako škodo. 

Partnersko sodelovanje

Vigobox je sad skupnega sodelovanja Zavarovalnice Sava in slovenskega podjetja Movalyse. Pravzaprav je tehnično gledano, produkt delo skupine mladih razvojnikov iz ljubljanskega zagonskega podjetja, omenjeni produkt pa je kot zelo perspektiven prepoznala Zavarovalnica Sava. »S tem podjetjem, ki stoji za rešitvijo telemetrične naprave, smo se v Zavarovalnici Sava srečali na našem Inovation Jam-u v letu 2018. Ideja nam je bila zanimiva, hkrati pa smo zaznali potrebo trga, zato smo se odločili, da izvedemo pilotni projekt. Izveden je bil v istem letu z okoli 300 udeleženimi motoristi. Skozi fazo razvoja smo nadgrajevali predvsem delovanje in funkcionalnosti telemetrične naprave in se s tem prilagodili željam uporabnikov. Zavarovalni del smo vključili v začetku leta 2019 z razvojem produkta, ki na podlagi telemetričnih podatkov vključuje požar, krajo in SOS klic v primeru prometne nesreče. Produkt smo lansirali konec aprila lanskega leta, tako da je bil celoten proces od pilotnega projekta do lansiranja produkta dolg okoli 1 leta,« pove Matevž Čuček, izvršni direktor pri Zavarovalnici Sava - sektor premoženjskih zavarovanj. 

Pri tej napravi velja omeniti tudi to, da je ta na voljo tudi za štirikolesnike ter motorje in skuterje do 50 kubičnih centimetrov in da je znotraj aplikacije mogoče registrirati več prevoznih sredstev.

Uporabniki v aplikaciji pod zavihkom Priporoči prijatelju najdejo promocijsko kodo za popust. Kodo deli s prijateljem, ki namerava skleniti Vigo zavarovanje, in oba prejmeta popust v višini 10 EUR. Če z uporabnikovo kodo Vigo zavarovanje sklene 12 prijateljev, boste prejeli bon za intenzivni tečaj varne vožnje AMZS na Vranskem.

Tri pomembna vprašanja za Matevža Čučka, izvršnega direktorja pri Zavarovalnici Sava - sektor premoženjskih zavarovanj.

Katere ključne »potrebe« motoristov ste želeli »nasloviti« s tem zavarovanjem

Z zavarovanjem smo najprej reševali težavo, da je krajo vedno mogoče skleniti le skupaj s polnim kaskom, kar je bilo za večino zavarovancev predrago. Pri tem produktu pa smo lahko tudi in predvsem zaradi sledenja in znane lokacije motorja kot prvi na trgu ponudili krajo kot samostojen riziko, kar je precej povečalo zanimanje motoristov in tržni potencial. Tekom lansiranja produkta smo vse bolj ustvarjali tudi zavedanje, kako pomembna je predvsem asistenca s samodejnim SOS klicem v primeru prometne nesreče, saj se motor lahko nadomesti, nič pa ne more nadomestiti človeškega življenja. In pri motoristih je to še bolj ključno, saj v primeru prometnih nesreč pogosto pristanejo nekje izven cestne površine, poškodovani ali nezavestni, torej nezmožni poklicati pomoč. In tukaj štejejo sekunde, ki lahko odločajo med življenjem in smrtjo.

Ste pri Zavarovalnici Sava prvi, ki ponujate tovrstno rešitev v Sloveniji? Ste se ob lansiranju produkta soočali s »porodnimi« težavami?

Smo prvi na slovenskem in hrvaškem trgu, ki ponujamo takšno rešitev, tudi znotraj evropskega trga je podobnih rešitev zelo malo. So rešitve v zavarovalništvu in telemetričnih napravah za motoriste, ki so podobne, vendar takšnega skupnega produkta še nismo zasledili. Porodnih težav je bilo celo manj, kot smo pričakovali. Seveda so bile in so občasno še vedno določene tehnične težave, vendar je tukaj potrebno pohvaliti ažurnost poslovnega partnerja, ki so pripravljeni pomagati 24/7. Ob tem smo po pričakovanju naleteli tudi na določeno mero dvoma pri motoristični skupnosti, ki pa so ga razblinjali predvsem sami skozi uporabo in povratne informacije tistih motoristov, ki so se odločili prvi kupiti naš produkt. 

Imajo vaše partnerske zavarovalnice v tujini takšne podobne rešitve oziroma primerljivo ponudbo?

Kot sem že omenil, zavarovanja na tak način in s takšnimi karakteristikami še nismo zasledili. Razlog je verjetno tudi v tem, da potrebno pri takšnih produktih zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo na vsaj dveh straneh. Na strani telemetrije s 100-odstotnim delovanjem sistema in dovolj zanimivimi in poučnimi vsebinami v aplikaciji, hkrati pa 100-odstotnih storitev v zavarovalnici, kar se odraža predvsem v asistenčnem delu, kjer, kot že rečeno, lahko odločajo sekunde. Prav zaradi tega smo se odločili, da SOS klic ponudimo samo v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer imamo zanesljivega asistenčnega partnerja, ki mu lahko v celoti zaupamo, hkrati pa tudi posluh s strani državnih centrov za obveščanje. Na nivoju EU se sicer že kar nekaj let vzpostavlja sistem eCall, ki bo uporaben tudi v avtomobilski industriji, vendar trenutno še ni dovolj zanesljiv, da bi ga lahko uporabili kot rešitev v našem primeru. Tudi največji proizvajalci vozil se zaenkrat pri SOS klicih raje poslužujejo svojih rešitev.

Tehnični podatki
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija