Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Kako v praksi deluje črna skrinjica v motociklu

Vigo

Vigo  - Kako v praksi deluje črna skrinjica v motociklu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.10.2020 7:00:00

V zadnjih izdihljajih letošnje motoristične sezone sem na kratko preskusil delovanje inovacije slovenskega startup podjetja Movalyse, ki ga preko svoje ponudbe promovira Zavarovalnica Sava.

Peter Pirkovič

Zadeva je na trgu dobro leto in med mnogimi motoristi že precej uveljavljena. Ko sem pregledoval nekatere zapise, je bila večina uporabnikov navdušena nad delovanjem, spet drugi so bili do naprave in aplikacije kritični. Morda so bile določene kritike na mestu, a kot so pojasnili pri podjetju, ki je napravo razvilo, so začetne težave zdaj že preteklost, tudi zaradi dejstva, ker tehniki ves čas skrbijo za nemoteno delovanje in odpravljajo morebitne težave. 

Sam imam v lasti nekoliko starejši, a še vedno izjemno priljubljen motocikel – Honda Varadero, ki me doslej še nikoli ni pustil na cedilu. Letno prevozim med 5 in 10 tisoč kilometri, kar za pravega motorista menda ni veliko, a pri vseh službenih in zasebnih obveznosti, mi kaj veliko več časa ne preostane. Zato pa so tisti redki trenutki pravi užitek. Za sistem Vigo ali črno skrinjico sem slišal že lansko leto, a sem jo prvič preskusil šele pred kratkim. 

Od ponudnika zavarovalnih storitev, sem po sklenitvi zavarovalne police preko pošte v nekaj dneh prejel majhno škatlico, ki je vsebovala napravico, zelo preprosta in jasna navodila ter zategovalne vezice, da je telemetrična naprava trdno na svojem mestu. Še bolj preprosta je namestitev le te, ki traja vsega skupaj nekaj minut. V primeru moje Honde je bilo dovolj, da sem odstranil sedež in na najbolj raven del (to svetujejo tudi v navodilih) mesta pod sedežem namestil napravo in jo povezal z baterijo. In na tak način je zadeva bolj ali manj aktivna. Da je naprava trdno na svojem mestu jo velja pripeti še z vezicami. V navodilih tudi zapišejo, da je v primeru enomesečne neaktivnosti dobro preveriti stanje baterije.

Naslednji korak je povezovanje naprave z aplikacijo za pametne telefone, ki sem jo v mojem primeru snel z Googlove trgovine Play. Za končno uparitev naprave in aplikacije je potreben še vnos številke zavarovalne police in nekaj osnovnih podatkov o motociklu. Krajši izlet v temperaturno sprejemljivih jesenskih dnevih, podatkovna naprava zelo natančno zapisuje (prevožene kilometre in pot), saj je opremljena z GPS signalom. To je hkrati tudi podlaga za primer kraje motocikla. V kolikor se to zgodi, bo preko potisnega obvestila obveščen tudi lastnik motocikla oziroma tisti, ki upravlja z aplikacijo. To sem preskusil v svoji garaži in dovolj je, da se po nekaj urah motor premakne le za nekaj metrov. Kar pa nisem preskusil in upam, da mi tudi tega ne nikoli potrebno, je delovanje e-Call sistema. Ta bi v primeru izgube oblasti in padca, samodejno sprožil klic v sili in aktiviral reševanje.

Vigo je prva takšna rešitev, ki jo ponujajo zavarovalnice in verjetno ne zadnja. Dejstvo je, da bodo uporaba teh telemetričnih naprav v prihodnjih letih zagotovo naraščalo, saj se tak trend zaznava tudi v ostalih evropskih državah. Nenazadnje zavarovalnice v primeru nesreč lahko razpolagajo z nekaterimi podatki, ki so v pomoč pri razreševanju škodnih primerov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija