Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
elektro   |   Volkswagen
Uporaba baterij EV za stabilizacijo električnega omrežja
Volkswagnova širitev na področju električnih avtomobilov bo odprla nove poslovne priložnosti za shranjevanje in upravljanje z energijo in posegla na področje, kjer trenutno prevladujejo gospodarske in energetske družbe, je v četrtek dejal glavni strateg Michael Jost.
Urša Prosenjak
16. marec 2020 | 7:07:00

Baterije električnih vozil bi lahko uporabili za stabilizacijo energetskega omrežja tako, da bi v času prekomerne oskrbe z električno energijo napolnili baterijo in jo v času pomanjkanja zalog vetrne in sončne energije vrnili nazaj v omrežje.

»Do leta 2025 bomo imeli preko svoje flote električnih avtomobilov na razpolago 350 gigavatnih ur hrambe energije. Med letoma 2025 in 2030 se bo ta številka še povečala na 1 teravatno uro,« je pojasnil Jost. »To je več energije, kot jo trenutno proizvedejo vse hidroelektrarne na svetu. Zagotavljamo lahko, da se bo energija porabila in skladiščila in bo to novo poslovno področje.«

Vendar pa Volkswagen ni edini, ki se spogleduje s tem področjem. Nemško podjetje E.ON v sodelovanju z Nissanom razvija tako imenovano storitev »vehicle-to-grid« (V2G) – od vozila do omrežja. Nissan to tehnologijo izboljšuje že leta, v letu 2018 pa je pridobil dovoljenje, da jo uporabi pri vozilih Leaf v Nemčiji. S preizkušanjem te tehnologije je lani pričel tudi proizvajalec avtobusov Blue Bird v ZDA, ki jo uporablja pri električnih šolskih avtobusih.

Volkwagen bo letos lansiral električni ID.3. Osnovna verzija bo v Nemčiji z upoštevanjem subvencij stala manj kot 24 tisoč evrov, s to ceno pa bo električar lahko pariral različicam z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Cena morda zveni ugodno, a vendar se tudi v DE, kakor pri nas, malokateri (fizični, recimo) kupec odloča za tisto "že od..." različico nekega vozila, sploh v razredih 20 - 30 t€ navzgor. Bomo videli.
16.3.2020 8:00:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija