Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Rekordna prodaja v Evropi, upad na Kitajskem
elektro   |   Statistika
Rekordna prodaja v Evropi, upad na Kitajskem
V juniju je prodaja električnih avtomobilov v Evropi dosegla rekord. Hkrati se je na kitajskem trgu zmanjšala za polovico v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta.
Urša Prosenjak
2. avgust 2020 | 7:52:00

Kljub splošnemu upadu povpraševanja po novih avtomobilih zaradi gospodarske krize so v Evropi v juniju registrirali skoraj 93.000 novih elektrificiranih vozil, kar je 95 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Občutno večje zanimanje gre pripisati večjim spodbudam za nakup tovrstnih vozil na nekaterih večjih trgih kot sta Nemčija in Francija. Tržni delež se je tako povečal na 8,2 odstotka.

Največ povpraševanja je bilo po francoskem mestnem malčku Renault Zoe, ki je prepričal 10.342 kupcev, s tem pa je v Evropi prehitel Teslin Model 3, ki so ga prodali v 7.224 izvodih. Tretji najbolje prodajan model je Ford Kuga PHEV s 3.684 novimi registracijami, kar je več, kot znaša Fordova prodaja električnih modelov v zadnjih šestih letih skupaj. Sledi mu Volkswagen e-Golf, prodali so jih 3.037, nato pa Volvo XC40 PHEV s 2.962 prodanimi primerki.

Številni modeli so v juniju presegli svoje rekorde. Med njimi so Porsche Taycan, Hyundai Kona Electric, Kia Niro EV in Volkswagen e-up.

Povsem nasprotna pa je zgodba na kitajskem trgu. Tam se je prodaja elektrificiranih vozil v primerjavi z lanskim letom v juniju prepolovila. Glede na ukinitev doslej radodarnih spodbud za nakup je rezultat pričakovan. Sicer pa je na prvem mestu Tesla Model 3 z okoli 15.000 prodanimi primerki, sledi mu SAIC Baojun E-Serije, za njim pa BYD Qin Pro BEV in GAC Aion S.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija