Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Vodik je za okolje nevarnejši od ogljikovega dioksida

Skrita past

Skrita past - Vodik je za okolje nevarnejši od ogljikovega dioksida
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.4.2022 0:05:00

Vodik se je na tržišču pojavil kot čista alternativa fosilnim gorivom brez toplogrednih plinov, a kot kaže, je zadeva precej kontroverzna.

Urša Prosenjak

Proizvodnja in skladiščenje vodika sta potratna in postavljata pod vprašaj njegov potencial zelene rešitve. Nova raziskava pa razkriva še dodaten problem vodika.

Vodik sam postane toplogredni plin, ko je izpuščen v ozračje. Dolgoročno so njegovi učinki lahko za podnebje enajstkrat hujši od učinkov CO2.

Čeprav se je pri nekaterih vrstah transporta vodik že izkazal kot neprimerna rešitev, pa ga na nekaterih področjih še vedno vidijo kot boljšo alternativo fosilnim gorivom. Gre predvsem za pomorski promet, težke tovornjake, vlake in industrijsko rabo. Uporablja se tudi kot alternativa za metan ali propan.

Kljub prednostim ima vodik pomembne slabosti. Najpomembnejše je dejstvo, da se pri njegovi proizvodnji praktično ne moremo izogniti toplogrednim plinom. Večina vodika, okoli 95 odstotkov, je narejena iz fosilnih goriv. Ostalo je pridobljeno z elektrolizo vode in uporabo električne energije, ki je spet večinoma pridobljena s pomočjo fosilnih goriv. Zaradi vsega naštetega vodik ni ravno zelen energijski vir, razen v primeru, če je elektrika pridobljena iz obnovljivih virov.

Znanstveniki pa so spregledali še eno težavo. Po podatkih raziskave vlade Velike Britanije rezervoarji z vodikom puščajo, to pa je za okolje še bolj škodljivo od CO2. V stoletnem obdobju bi tona vodika, ki bi se sproščal v ozračje, povzročila 11-krat višje segrevanje zemlje kot tona CO2. Razlog za to je interakcija vodika z drugimi plini in izparevanja v zrak, kjer povzroči močan učinek segrevanja.

Po podatkih druge študije jeklenke s stisnjenim plinom izgubijo približno 0,12-0,24 odstotka na dan, medtem ko vodik, ki se prevaža kot kriogena tekočina, izgubi približno 1 odstotek na dan. Ta pride v višje plasti ozračja, kjer sodeluje z istimi troposferskimi oksidanti, ki čistijo emisije metana. To vodi do povečanih koncentracij metana in njegovo dalj časa trajajoče zadrževanje v ozračju. Prisotnost vodika prav tako poveča koncentracijo troposferskega ozona in stratosferske vodne pare, kar še bolj poviša temperature. Kljub tem ugotovitvam bo v najslabšem primeru uporaba vodika še vedno privedla do štiriodstotnega zmanjšanja CO2, kar je izboljšanje v primerjavi z uporabo fosilnih goriv. Vseeno pa raziskava opozarja na pomen nadzora nad uhajanjem vodika v gospodarstvu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo 13.4.2022 21:17:30
Da je vodik hud toplogredni plin pa še pomislil nisem; sranje na kvadrat! Zakaj rezervoarji puščajo vodik? Ker je vodik najmanjši element in kar difundira skozi steno rezervoarja. Ker je tlak do 700 Barov, je ta pojav še intenzivnejši. V praksi to pomeni, da avto parkiraš v polnim tankom vodika in čez 2 meseca je tank napol prazen. Pa še drag je. Pa energetska potrata. Vodikova ekonomija je slepa ulica pa če je to komu všeč ali pa ne.
alfafil 13.4.2022 23:17:58
Zanimivo da Toyota še nadaljuje razvoj z vodnikom, pa tudi Hyundai in BMW nista še rekla zadnje.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija