Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Britanci vse manj naklonjeni elektrifikaciji

Prodajni trendi

Prodajni trendi - Britanci vse manj naklonjeni elektrifikaciji
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
4.8.2022 20:37:00

Raziskava spletne strani CarGurus je pokazala, da je pri britanskih uporabnikih v zadnjem letu upadlo zanimanje za nakup električnega avtomobila.

Urša Prosenjak

To je še posebej opazno pri uporabnikih, starih od 18 do 29 let, pri katerih je izguba zanimanja največja. Delež tistih, ki razmišljajo o nakupu električnega avtomobila v naslednjih desetih letih, je padel s 74 na 56 odstotkov. V tej starostni skupini je zanimanje za razvoj električnih avtomobilov upadlo za 26 odstotkov v primerjavi z letom 2021.

Rezultati pri starejših uporabnikih je spodbudnejši. V skupini od 30 do 44 let se je delež tistih, ki nameravajo v naslednjih desetih letih kupiti električni avtomobil, povečal za 7 odstotkov, na skupaj 72 odstotkov. Pri starejših od 45 let pa zanimanje prav tako upada, kot pri najmlajših voznikih.

Glede na raziskavo so za uporabnike še vedno najbolj zanimivi električni avtomobili znamk Ford, Audi in BMW, je pa zanimanje za električne Audije in BMW upadlo za 14 oziroma 15 odstotkov. Volkswagen in Tesla sta tudi med najbolj zaželenimi znamkami električnih vozil, vendar je zanimanje zanju upadlo za 1 oziroma 7 odstotkov. Povečanje priljubljenosti pa za 5 odstotkov beleži Kia, verjetno zaradi modela EV6.

Čeprav je bila raziskava izvedena na le 963 anketirancih, kaže na presenetljive trende, ki jih je malokdo pričakoval. Posebej zanimivi so odgovori, ki se nanašajo na najpomembnejše dejavnike, ki bi uporabnike odvračali od prehoda na elektriko. 49 odstotkov jih kot glavni razlog navaja premajhno število polnilnih postaj, 47 odstotkov upa na tehnološki napredek glede časa in dosega polnjenja, 43 odstotkov pa jih izpostavlja problem previsoke cene v primerjavi s klasičnimi avtomobili.

Kot najboljši ukrep za spodbujanje nakupa električnih avtomobilov anketiranci navajajo subvencije in davčne olajšave.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork 4.8.2022 22:50:36
Itak, in vsi našteti razlogi proti elektrifikaciji zelo dobri. Če bi zdajle nov avto kupoval, ni šanse, da bi električarja. Še hibrida pogojno.
rovokopac 5.8.2022 0:07:47
Ljudje dobivajo vedno več informacij iz prve roke. Ne nasedajo več svetlečim se reklamam. Sploh pa štala z nedobavljivostjo in visoke cene delajo svoje. V prihodnjih parih letih lahko pričakujemo velike izgube avto industrije. Predvsem pri tistih, ki so šli z glavo skozi zid. VW! tebe gledam. Francozi bodo zmagovalci te igre.
skrivo 5.8.2022 22:59:21
rovokopač: če gledaš evropske proizvajalce avtomobilov ne glede na pogon, imaš morda prav, čeprav zaenkrat manj prodajo, a ustvarjajo rekordne dobičke (banda, itak). Če pogledaš kako so se posla lotili Kitajci, pa se motiš, tile bodo v prihodnosti imeli eksponentno rast prometa in dobička, saj so njihovi avtomobili tehnološko hudo napredni. In mladi se pofučkajo na imena kot so BMW, Mercedes, Audi,... ko vidijo dobro vsebino, nimajo problemov prešaltati iz ene na drugo znamko. Drugače pa nič bat, kdor bo želel mašinsko gnan avto tudi po letu 2035, ga bo lahko kupil, saj bodo ta datum ukinitve mašin 110% premaknili na 2040, potem na 2050, potem pa bodo mašinski avti itak nekonkurenčni in jih nihče več ne bo kupil. V ta zadnji stavek sem glede na poznavanje realnosti industrije zelo prepričan, da bo točno tako.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija