Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Začetek nove ere električnih vozil pri Volkswagnu
Včeraj so v tovarni v nemškem Zwickau slovesno zagnali serijsko proizvodnjo električnega ID.3. To je prvo vozilo, ki pri nemškemu proizvajalcu napoveduje nove priložnosti.
Peter Pirkovič
5. november 2019 | 11:32:00

Včerajšnjo slovesnost je s prihodom in nagovorom počastila tudi nemška kanclerka Merklova, ki je med drugim pohvalila preobrazbo avtomobilskega velikana in hkrati napovedala, da se bo Nemčija precej razvijala na področju električnih vozil. Namreč, do leta 2030 naj bi bilo v Nemčiji postavljenih več milijon električnih polnilnic, kar naj bi spodbudilo nakup električnih vozil v prihodnosti.

 

Tako kot nekateri drugi, tudi Volkswagen zdaj resno računa uveljavitev v segmentu elektro gnanih vozil. Za njihov prvi pravi električni avto z oznako ID.3, ki je primerljiv z Golfom, se je ogrelo že več kot 35 tisoč kupcev po vsej Evropi. Nekaj sto jih je predujem vplačalo tudi v Sloveniji, prvi pa se bodo z njim vozili predvidoma poleti 2020. Da je Volkswagnov načrt z električnimi vozili precej ambiciozen, dokazuje tudi dejstvo, da bo prenovljena tovarna specializirana zgolj za proizvodnjo električnih vozil in to na način, da bodo do konca prihodnjega leta dosegli letno proizvodnjo 220 tisoč vozil, ob koncu 2021 pa se bo ta številka gibala okrog 330 tisoč.

V omenjeno tovarno na Saškem, katere preobrazba je trajala dve leti, so pri Volkswagnu vložili 1,2 milijarde evrov in za delo usposobili približno 8 tisoč delavcev, v njej pa se bo rojevalo šest modelov različnih koncernskih znamk izdelanih na MEB platformi. Obenem gre za obrat, ki je trenutno eden izmed bolj modernih na svetu in kjer je za večino delovnih procesov digitaliziranih. Navkljub velikemu številu zaposlenih, je na proizvodnih trakovih še vedno 1700 robotov, medtem ko je transport sestavnih delov do določenih postaj urejen povsem avtonomno. V tovarno sestavni deli za električna vozila prihajajo iz Volkswagnovih tovarn v Brunswicku, Kasslu, Salzgitterju in Wolfsburgu.

Strategija, ki jo ponuja trenutna uprava nemškega proizvajalca, kaže na dejstvo, da ti nameravajo do leta 2028 globalno prodati 22 milijonov električnih vozil, od tega jih bo polovico prispeval kitajski trg. »Soočamo se s sistemskimi spremembami v smeri električne mobilnosti. Ne gre več za to, ali se bodo električni avtomobili uveljavili. Pač pa za to, kako hitro in v katerem delu sveta najprej," je povedal šef Volkswagna, Herbert Diess.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Bomo videli, kdo ima prav.
5.11.2019 12:29:02
skrivo
VW je poleg Tesle in nekaterih kitajskih proizvajalcev, PRAV, v tej smeri bo šlo. Avtomobile prihodnosti bo poganjal genialni stroj genialnega izumitelja Nikole Tesle; to je 3-fazni elektromotor. Razlog: "epska" moč na enoto mase, poln in nepulzirajoč navor iz mesta in pa skoraj neverjeten izkoristek (do 99%). Pri vsem tem še edino ni jasno od kod bo ta elektromotor dobil štrom (baterije, gorivne celice,...).
5.11.2019 20:27:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija