Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktivisti v boj proti e-skirojem
Aktivisti Extinction Rebellion so v Franciji napovedali vojno električnim skirojem, ki veljajo za okolju prijazno mikromobilnostno prevozno sredstvo v mestni gneči.
Urša Prosenjak
11. december 2019 | 7:50:00

Organizacija se s tem ne strinja, e-skiroje imenujejo »igračo zelenega kapitalizma«, priljubljenemu prevoznemu sredstvu pa očitajo, da je še hujši onesnaževalec kot povprečen avto z enim potnikom. Električni skiroji imajo zaradi načina izdelave in kratke življenjske dobe tudi večji ogljični odtis kot avto, zato za podnebno krizo ne predstavljajo rešitve, pač pa le še povečujejo težavo.

Aktivisti so to sporočili na precej gverilski način: s sabotažo okoli 3600 električnih skirojev v Parizu in ostalih večjih francoskih mestih. Zakrili so QR kode, ki jih uporabniki potrebujejo za vožnjo s skiroji po tem, ko si jih izposodijo s pomočjo aplikacije, s tem pa so onemogočili vožnjo. Javnost so o svojih aktivnostih obvestili preko družabnega omrežja.

Organizacija vidi v električnih skirojih, ki so zavzeli Pariz iz številna druga evropska mesta, ekološko katastrofo. Ker jih vsak večer odpeljejo na polnjenje in jih nato zjutraj pripeljejo nazaj, oddajajo povprečno 202 g CO2 na potnika in prepotovan kilometer, kar je 25 % več emisij, kot jih povzroči avto. Skirojem očitajo neekološko proizvodnjo litijevih baterij, hkrati pa tudi njihova uporaba ni to, kar bi morala biti. Namesto, da bi jih ljudje uporabljali kot alternativo avtomobilu, jih uporabljajo za poti, ki bi jih sicer zlahka prehodili peš.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija