Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Preventivna akcija
Kolesarji so zelo ranljivi, a pogosto tudi kršitelji
Ne glede na epidemijo, policisti bodo v prihodnjih treh tednih poostreno nadzirali vedenje kolesarjev v prometu, saj iz policijskih poročil izhaja, da kar tri četrtine teh še vedno ne upošteva cestno-prometnih pravil.
Uredništvo AVP, Policija
5. maj 2020 | 7:20:00

Zaradi nedavne odprave splošne omejitve gibanja na občine, posledično pa tudi vse večjega števila kolesarjev na naših cestah, kolesarje pa tudi ostale udeležence v prometu, pozivajo k upoštevanju cestno-prometnih pravil in odgovornemu vedenju v prometu. V omenjeni akciji bodo tesno sodelovali tudi pri Agenciji za varnost v prometu, kjer bodo skušali kolesarje opozarjati na dodatno pazljivost med vožnjo. Delež števila kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v urbanih naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo ter tako še dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče in posledično hudih poškodb. 

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred tremi leti izvedli na Agenciji za varnost prometa, je namreč pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške napravi pa približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

V prvem letošnjem kvartalu sicer policija beleži boljše stanje varnosti kolesarjev. Do vključno 23. aprila 2020 so bili kolesarji udeleženi v 191 prometnih nesrečah, kar je 22 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Zmanjšanje beležimo tudi pri hudo telesno poškodovanih, ki jih je bilo letos 26,  lani pa 42 (-38 %) in pri lažje telesno poškodovanih, ki jih je bilo letos 135, lani pa 165 (-18 %). Tudi število umrlih je v letošnjem letu manjše, saj sta letos umrla dva kolesarja, v lanskem primerljivem obdobju pa štirje. 

Najbolj pogost vzrok za prometne nesreče, ki so jih povzročili kolesarji v letošnjem letu, je neprilagojena hitrost, saj je v kar 42 % botrovala nastanku prometne nesreče. Pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtjo je delež še višji, saj je neprilagojena hitrost vzrok za kar 57 % takšnih nesreč. To pomeni, da kolesarji v teh primerih niso vozili nad določeno omejitvijo, ampak da hitrosti vožnje niso prilagodili svojim sposobnostim, razmeram v prometu, vremenu ali cestišču.

V prometu odločajo stotinke sekunde, dovolj je že trenutek nepazljivosti in življenje se lahko za vselej korenito spremeni. Agencija za varnost prometa zato svetuje: »Kolesarji, na cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu. Na pot se podajte strpno in z zavedanjem, da smo za varnost v prometu soodgovorni vsi.« 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
Če se obregnem ob naslov,da so kolesarji pogosto tudi kršitelji: sem kolesar,pešec in voznik...kršitve delajo vsi,amapk sam opažam največ kršitev pri pešcih,to večinoma letajo kot kure brez glave čez cesto,ni šans da pogleda levo ali desno...starši: dajte svoje otroke naučiti,da zebra na cesti sicer pomeni,da imaš po zakonu prednost,ampak to še ne pomeni da te tam ne more zbiti nepreviden voznik avtomobila!
5.5.2020 12:43:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija