Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Osredotočimo se na cesto!
promet   |   Vseevropska akcija
Osredotočimo se na cesto!
Policisti po vsej Evropi v tem tednu opozarjajo voznike na nevarnosti motenj med vožnjo. Najpogosteje gre za uporabo telefona in drugih naprav, kar voznikom odvrača pozornost.
Urša Prosenjak
17. september 2020 | 7:04:00

Akcijo Osredotoči se na cesto koordinira Evropska zveza prometnih policij ROADPOL, namenjena pa je ozaveščanju voznikov o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Robert Vehovec, višji policijski inšpektor v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi, poudarja, da je zavest o nesprejemljivosti uporabe telefona med vožnjo še vedno premalo prisotna in da se vozniki pogosto ne zavedajo nevarnosti.

"Distrakcije voznikov med vožnjo se v zadnjih letih vse bolj pojavljajo kot sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč. Vozniki se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo (pa tudi kakšna druga opravila, npr. uporaba drugih elektronskih naprav) predstavlja motnjo, ki negativno vplivajo na ustrezne reakcije voznikov, ko naletijo nevarne situacije," je še dejal Vehovec in pojasnil: "Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu!"

V ospredju tokratnega nadzora so vozniki tovornih vozil in avtobusov, saj so zaradi dimenzij in teže teh vozil potrebne še hitrejše reakcije voznika, zato je popolna osredotočenost na vožnjo tam še pomembnejša.

"V ta namen v tem tednu poteka več poostrenih nadzorov, pri katerih uporabljamo tudi specialna policijska civilna vozila z vgrajenimi videonadzornimi sistemi, ki omogočajo lažje odkrivanje in dokazovanje tovrstnih kršitev," je  poudaril Robert Vehovec.

Uporaba telefona med vožnjo poveča verjetnost prometne nesreče kar štirikrat, učinek je podoben, kot če bi imel voznik v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila, na primer, štirikrat manj časa gleda na vozišče kot pri običajni vožnji, določen del voznikov pa med vožnjo celo uporablja socialna omrežja. Slovenska zakonodaja sicer dovoljuje uporabo telefona med vožnjo, a le s sistemom za prostoročno telefoniranje. Vendar pa policisti opozarjajo, da lahko tudi pravilna uporaba predstavlja motnjo, zaradi katere je voznik manj pozoren na dogajanje v prometu.

Pri statistični primerjavi vzrokov prometnih nesreč s smrtnim izidom so opazne določene spremembe. Zaradi neprilagojene hitrosti je letos umrlo za 45 odstotkov manj udeležencev kot lani oziroma 17 (lani 31) udeležencev, hkrati pa je bilo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje, za 50 odstotkov več mrtvih – letos 24, lani 16. Več mrtvih je tudi v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neupoštevanje pravil o prednosti – letos 9, lani 6. Omenjene prometne nesreče so lahko povezane tudi s posrednimi vzroki motenj voznikov – tako tistih, ki so nesrečo povzročili, kot pri udeleženih voznikih, ki bi z ustreznejšo reakcijo morda lahko preprečili tako hude posledice. V letošnjem letu je sicer umrlo 67 udeležencev, v enakem obdobju lani 72.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Sem opazil, včeraj in danes je noro veliko radarjev, kamer, policije ki ustavlja...
17.9.2020 8:41:31
jjs
Danes 3x naletel na policiste, ki so ustavljali dostavnike.
17.9.2020 11:54:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija