Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nič več prehitevanj za tovornjake na glavni slovenski žili
promet   |   Slovenske avtoceste
Nič več prehitevanj za tovornjake na glavni slovenski žili
Od danes naprej je na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom prepovedano prehitevanje težkih tovornih vozil nad 7,5 tone.
Artur Švarc Dars
15. januar 2021 | 8:32:00

Ukrep prepovedi velja med 6. in 18. uro, razen na odsekih, kjer so trije pasovi. V nočnih urah prepoved ne velja. S tem naj bi se povečala pretočnost na glavni slovenski žili predvsem v času konic.

Pomeni pa strnjena vožnja tovornjakov na desnem pasu tudi nekaj več prilagajanja za voznike, med drugim zna biti nekoliko težje razvrščanje z levega prehitevalnega pasu pravi čas na izvozni pas z avtoceste skozi to strnjeno kolono. Nenadno zaviranje na prehitevalnem pasu bi lahko povzročilo tudi nalete.

Druga težava je samo vključevanje na avtocesto – Že sedaj se dogaja, da vozilo na pospeševalnem pasu ne pospeši dovolj in se na vozni pas vključi s prenizko hitrostjo. Takšno ravnanje ne ogroža le voznika tega vozila, temveč tudi druge, saj lahko pride do nenadnega zaviranja drugih vozil in do naleta.

Na avtocesto se je torej treba vključiti z dovolj visoko hitrostjo, za pospeševanje pa uporabiti celoten pospeševalni pas. Dokler vključevanje na vozni pas ni varno, naj vozniki, če seveda infrastruktura to omogoča, vključevanje »podaljšajo« izven pospeševalnega pasu.

Tretja možnost, ko lahko pride do težav, pa je vključevanje samega tovornega vozila v strnjeno kolono tovornih vozil. Do zdaj so se lahko tovorna vozila umaknila na prehitevalni pas in omogočila lažje vključevanje drugih.

Kakorkoli, vozniki, ki so bentili nad dolgo vožnjo za tovornim vozilom na prehitevalnem pasu, bodo imeli zdaj nekaj manj razloga za slabo voljo, bo pa to zahtevalo nekaj prilagajanja in priprave na novo realnost.

Posted by Vozimo.pametno
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Najprej se bo morala nova odredba dodobra izkazati v praksi, torej dejansko upoštevanje le-te. Preostali pomisleki (razvrščanje, vključevanja ipd.) so bili pa, vsaj občasno, tako ali tako težava že doslej. In bodo odslej še naprej.
15.1.2021 10:32:28
roberto
Koliko pa je predpisana varnostna razdalja med kamioni? Ker te se sigurno ne držijo. Sicer verjeto se tega tudi teoretično de da zagotoviti ob tako velikem prometu.
15.1.2021 15:57:37
DasAuto
Kljub vsemu vidim malo pretiravanja pri vsem skupaj. Saj kolona tovornjakov ni kot vlak čez celo Slovenijo. Res da jih je veliko, ampak kljub vsemu ne vozijo skupaj v nedogled dolgi in strnjeni koloni.
15.1.2021 23:46:14

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija