Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Obvezen enoletni trening vožnje
promet   |   Velika Britanija
Obvezen enoletni trening vožnje
Nesporno dejstvo je, da določene vozniške sposobnosti pridobimo in razvijemo le s časom in prevoženimi kilometri. Marsikje imajo zato vozniki začetniki v prvih letih po opravljenem vozniškem izpitu poseben položaj, Britanci pa so se tega vprašanja lotili na drugačen način.
Urša Prosenjak
12. februar 2021 | 7:29:00

Raziskava je pokazala, da večina britanskih voznikov podpira uvedbo obveznega časovnega obdobja 12 mesecev, kolikor naj bi trajalo učenje vožnje. Organizacija IAM RoadSmart je anketirala več kot 2000 voznikov in 68 odstotkov je menilo, da bi bilo pravilo, ki bi mladim voznikom pred praktičnim izpitom predpisovalo vsaj enoletni nadzorovan trening vožnje, koristno. Zamisel bi anketiranci podprli za voznike začetnike vseh starosti.

Kar 65 odstotkov vprašanih se je strinjalo, da bi morali biti novi vozniki deležni dodatnega urjenja tudi po tem, ko opravijo izpit. V starostni skupini 17 do 49 let je to zamisel podprlo kar 71 odstotkov.

O tovrstnih spremembah zakonodaje razmišljajo tudi v britanski vladi, vendar za zdaj še ni nič odločenega. Z namenom spodbuditve sprememb je IAM opravil omenjeno raziskavo. Zdaj pozivajo vlado k čim hitrejšemu ukrepanju, saj bi stopnjevanje vozniških dovoljenj od začetnika do izkušenega voznika pomenilo ključen korak k izboljšanju cestne varnosti.

»Vlada mora prisluhniti večini voznikov, ki se zavedajo dolgoročnih koristi vsaj dvanajstmesečnega treninga v šoli vožnje,« poudarja Neil Greig, vodja raziskovanja pri IAM RoadSmart. »Vseživljenjska varna vožnja se začne s pridobivanjem pravih izkušenj za volanom. Vsak peti voznik začetnik doživi prometno nesrečo v prvem letu vožnje, zato bi daljše obdobje učenja pomagalo izboljšati varnost v prometu za vse udeležence.«

»Kar se naučimo na začetku svoje vozniške poti, se nam obrestuje kasneje. Če imajo bodoči vozniki možnost izkusiti vožnjo na vseh vrstah cest, v vseh vremenskih pogojih in ob različnih časih dneva preden opravijo izpit, jim to lahko le koristi,« še dodaja Greig.

V Sloveniji za zdaj nimamo predpisanega časovnega obdobja trajanja učenja vožnje, vendar pa ima po uspešno opravljenem izpitu voznik še dve leti status mladega voznika in zanj veljajo nekatera strožja določila, zlasti na področju vožnje pod vplivom alkohola. Po dveh letih od uspešno opravljenega izpita pa morajo še opraviti dodaten izpit varne vožnje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
1-2-3
A to enoletno obdobje bi pomenilo, da bi lahko vozil v spremstvu odrasle osebe (podobno kot je pri nas) ali da bi moral dati par jurjov, da bi eno leto vozil v avtošoli?
12.2.2021 8:36:06
rovokopac
Bolj bi moralo biti pravilo ,da prva 3 leta ne sme vozit močnejše truge kot 50KS.
12.2.2021 10:46:30
xrenaultx
rovokopac, manj močen avto je lahko še bolj nevaren, kot nek avto, ki lahko malo bolj potegne. Divjaš pa lahko tako z enim kot drugim. Toda z 50KS, lahko povzroči še večje težave, ko bo treba kaj prehiteti.
12.2.2021 17:24:06

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija