Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Naslednja dva tedna poostrena policijska kontrola

Opozorilo

Opozorilo - Naslednja dva tedna poostrena policijska kontrola
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.1.2022 0:52:00

Od danes pa do 23.januarja bo po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija Varno v prometu brez telefona, kar pomeni, da bodo tudi policisti posebej aktivni na terenu.

Uredništvo Policija

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov nemalokrat povzročajo tudi zastoje v prometu. V letu 2021 je Policija ugotovila 33.254 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 10 odstotkov manj kot v letu 2020. Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let, teh je bilo skoraj tretjina. Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo 16.664, oziroma dobra polovica, petina (7.053) pa voznikov tovornih vozil.

Ni odveč spomniti, da je bila zakonodaja na tem področju lani spremenjena, to pa pomeni tudi bolj konkretne sankcije. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens 10.1.2022 8:00:31
Pravilno, ne razumem ljudi v avtomobilih za okoli 100k eur, pa telefon v roki med vožnjo. A ne znajo vklopiti bluetooth ta prostoročno...
Dež 10.1.2022 8:58:56
Saj ni nobene razlike. Če med vožnjo telefoniraš, spremljaš twitter, facebook, novice na internetu, komentarje na Avtomanija, po novem boš lahko tudi YouTube, je čisto vseeno, ali držiš telefon v roki, ga imaš na nosilcu ali buljiš v digitalni ekran na armaturni plošči. Naslednjo akcijo naj pa naredijo v zvezi s prižiganjem smernikov. Kakšna tretjina jih sploh ne vklaplja, dodatna tretjina to počne nepravočasno.
klemens 10.1.2022 9:19:47
Se strinjam Dež. Dodal bi poleg smernikov še, vožnjo po levem prehitevalnem pasu, čeprav na desni ni nikogar, in se niti nočejo umaknit. Potem bi bila vožnja po Sloveniji bolj varna in prijetna.
Dež 10.1.2022 10:20:12
Drži, pa še nekaj takšnih anomalij je. Veliko jih npr. ne pozna sistema zadrge, ali te ne spustijo iz levega ne desni pas oz. obratno na štiripasovnici. Vse samo zato, ker so sveto prepričani, da jih hočeš prehiteti. Da imaš morda namen na prvem križišču zaviti, po sosednjem pasu pa voziš zato, ker je prazen, jim ne kapne. Tudi tiste z navigacijo srečaš, ko se najbolj mudi in se vlečeš za njimi 20-30 km/h, ker buljijo v Garmin, na katerem se slika ne ujema s terenom. Parkiranje na avtobusnih postajah, avtobus pa ustavi na vozišču, tipično npr. Litijska cesta, postajališče Štepanjsko naselje. S temi zadevami se nihče ne ukvarja v policiji, pa bi se moral. In imam občutek, da vsaj kakšnih 20% voznikov zaradi neznanja sploh ne bi smelo imeti vozniškega dovoljenja.
Pr0ph3t 10.1.2022 10:53:24
@klemens, to tudi sam opažam. Mogoče se bojijo, da drugi ne bodo opazli telefona za 1,5k€, ki si ga lahko privoščijo za klice in SMSe Na splošno je pri nas velika nestrpnost na cestah. Motijo me tudi pacienti, ki te prehitijo na AC, ti zavijejo pred nos in zmanjšajo hitrost za 10 km/h. Potem pa si ti nestrpen, ker si cel čas vozu s tempomatom in jih zato prehitiš nazaj. Ne vem zakaj se tudi ne uvede akcija v krožiščih. Ne da bi kaznili kogarkoli, ampak jih ustavli, opozorili, pa vozniku dali brošuro kako se vozi v krožiščih. Predvsem je to vidno ob naši zahodni sosedi, ko se "lahi" vkampirajo na zunanji pas. Je bilo prav lepo voziti med njihovimi prazniki, ko jih ni blo na spregled
© Copyright 1999-2021 Avtomanija