Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Radikalna rešitev nepremišljene vožnje

Nepovratni zaseg vozila

Nepovratni zaseg vozila - Radikalna rešitev nepremišljene vožnje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
6.2.2022 0:22:00

Na Danskem se z nevarno vožnjo spopadajo z nenavadnimi ukrepi. Če policisti pri svojem delu odkrijejo »noro« vožnjo, lahko vozniku zasežejo vozilo in ga pošljejo naravnost na javno dražbo.

Urša Prosenjak

Marca 2021 je danska vlada sprejela zakon, ki policiji dovoljuje zaseg dvo- ali štirikolesnih vozil nepremišljenih voznikov. In ne gre le za ureditev zgolj na papirju, pač pa policisti omenjen zakon tudi precej dosledno izvajajo. Dnevno zasežejo do tri vozila, v prvih šestih mesecih po uveljavitvi zakona je bilo zaseženih 510 vozil.

Pri tem ne gre za začasen odvzem ali pa za opozorilo in denarno kazen. Prav tako ni pomembno, kdo je uradni lastnik vozila. Lahko gre za najeto vozilo ali sposojeno od znanca, če voznik z vozilom vozi nepremišljeno, mu ga bodo danske oblasti zasegle in prodale na dražbi.

Ker je govora o »nori« vožnji, je potrebno opredeliti, kaj natančno je v danskih predpisih s tem mišljeno. Preprosto povedano, gre za nepremišljeno in brezobzirno vožnjo. Kriteriji so prekoračitev hitrostne omejitve za 100 odstotkov, vožnja s hitrostjo nad 200 km/h ne glede na omejitev hitrosti in vožnja pod vplivom alkohola s koncentracijo 2,0 promila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo 7.2.2022 0:47:05
Hm, tole ne vem ali lahko pije vodo na EU sodišču; nacionalizacija premoženja je sporna reč; lahko bi nabili kazen do plafona ali kar v vrednosti vozila, zaseg vozila za vedno in prodaja na dražbi je pa po mojem pravno sporna.
alfafil 7.2.2022 11:05:56
Se strinjam. Lahko se spomnijo kaj takega tudi za druga premoženja.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija