Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen

Vozniška etika

Vozniška etika - Hvala z dolgimi lučmi in hvala za kazen
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.6.2022 12:34:00

Na Otoku so pred kratkim naredili raziskavo in ugotovili, da 20 % voznikov v zahvalo pobliska z dolgimi lučmi.

Artur Švarc

Tudi pri nas ni bistveno drugače, ob standardnem mahanju in uporabi vseh štirih smernikov so dolge luči gesta zahvale, ko vam nekdo odstopi prednost ali počaka pri manevriranju. Ampak! Tam zgoraj je to kršenje pravil, natančneje člena 110, za kar vam lahko policisti napišejo kazen, ki znaša vse do 1000 funtov (ali 1150 evrov). 

Statistika pravi, da je pozdrav z dolgimi lučmi drugi najpogostejši način zahvale (21,2 %) po mahanju z roko (29,1 %), na tretjem mestu pa je uporaba vseh štirih smernikov (17,5 %). 6,5 % vprašanih pa se sploh ne zahvali – večinoma zato, ker ne želijo (ali upajo) umakniti rok z volana. Toliko o interakciji s svetom okoli njih. 17,3 % jih dvigne palec, 8,4 % pa izmenično uporabijo levi in desni smernik.

Pri nas se ob vsem naštetem pojavlja še dvig kazalca in sredinca z roko na volanu ali dvig desne roke, če je namenjeno vozniku za nami, enako velja tudi za opravičilo. Posebne deviacije so evforično mahanje in besno pozdravljanje, ko gre za Alfiste in najpogostejši in vedno priljubljen sredinski prst, prilepljen na stransko šipo ali na desni roki za tistega zadaj.

Pa pri nas? Seveda nismo bolj francoski, pardon, britanski od Britancev. Pri nas je pobliskavanje z dolgimi lučmi, če naletite na policista, ki ima zelo slab dan, zapisano kot »motenje z dolgimi lučmi«.

Kazen po 71. členu znaša 80 evrov, zelo verjetna pa je, če boste fantom v modrem na tak način zmotili radarsko zasedo, takrat se znajo zapoditi tudi za vami. In kako to vem? Ah, 1994, Zaloška v Ljubljani in preveč prijazen mladi voznik, ki je opozarjal na radar.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911 15.6.2022 13:24:24
Potrjujem zadnji odstavek....moj primer: okoli 2004...jaz ravno nabavim nov (rabljen) avto...s kolegom greva nazaj iz Medvod proti Ljubljani,kakšen kilometer pred začetkom Celovške policaji z radarjem...jaz pobliskam nasproti vozečim in za mano se zapodi patrulja,ki je žel nisem niti opazil,da je šla za mano,sicer bi ji zz lahkoto ušel na kakšno stransko cesto...potem pa klasika,teženje s papirji,pa zakaj sem žmigal,pa kje imam nalepko (to je bilo še zadnje leto tistih nalepk za tehnične preglede,zaradi katerih je morala država kasneje podjetju Mirage plačati 8 milijonov,ker so jih neupravičeno ukinili)...za nalepko sem se zmazal , ker jo sicer nisem imel še na šipi,ampak sem jo imel pa v predalu,avto je bil pa tisti dan preprisan name...no za žmiganje z lučmi sem pa fasal kazen...lepi časi
© Copyright 1999-2021 Avtomanija