Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Napoved
Pozor, od danes poostren nadzor hitrosti na naših cestah
Z današnjim dnem Agencija za varnost v prometu in policija začenjata drugi letošnji poostren nadzor hitrosti, ki se bo izvajal vse do 23.junija. Poletne počitnice so pred vrati, promet je vse gostejši, nepazljivost pa lahko prinese katastrofalne posledice. Podobno se je zgodilo včeraj zvečer pri Kozini, ko so trčila tri vozila, kar je imelo za posledico 4 hudo poškodovane udeležence v prometu.
Artur Švarc
10. junij 2019 | 10:03:00

Namen akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti in zmanjšanje teže njihovih posledic. Aktivnosti Agencije bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, informiranje in ozaveščanje, Policija pa bo izvajala poostrene nadzore na številnih lokacijah po Sloveniji. 

Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo kar 37 ljudi od skupaj 91 umrlih, kar pomeni sicer 20% izboljšanje glede na 2017 (46 umrlih). V prvih petih mesecih letošnjega leta (1. 1. 2019 – 31. 5. 2019) se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.110 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 19 oseb. Najmlajša žrtev je imela 19 let, najstarejša pa 85 let, oba sta bila tudi povzročitelja nesreče, v kateri sta izgubila življenje. V primerljivem obdobju lani je bilo takšnih prometnih nesreč 1.300, umrlo je 15 oseb, v letu 2017 pa je v 1.140 nesrečah življenje izgubilo 21 oseb. 

Delež prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, glede na število vseh prometnih nesreč, je v letu 2018 znašal 17,9 % in se je v primerjavi s prejšnjim letom nekoliko povečal. Starostna skupina med 25. in 34. leti ostaja tudi v prvih petih mesecih letošnjega leta najbolj rizična z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti. Sledi jim starostna skupina med 18. in 24. letom starosti. Najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je voznik osebnega avtomobila. V celotnem letu 2018 je bilo kar 2.439 povzročiteljev prometnih nesreč voznikov osebnih avtomobilov. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo takšnih povzročiteljev že 835. Tudi za prometne nesreče s smrtnim izidom velja, da jih največ povzročijo vozniki iz starostne skupine 18-34 let. Delež povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v starosti od 18. do 34. let povečal iz 39 % v letu 2014 na kar 56 % v letu 2018. V prvih petih mesecih 2019 se je delež povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom v starostni skupini 18-34 znižal na 40 % iz 64 % v prvih petih mesecih 2018. 

Agencija za varnost prometa že vrsto let izvaja številne aktivnosti za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki so posledica prehitre vožnje. Kljub temu, da zadnja raziskava, ki jo je za Agencijo pripravila  Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, z naslovom »Obdelava kazalnikov hitrosti na državnih cestah za leti 2017 in 2018«, kaže, da se povprečne hitrosti znižujejo, predstavlja neprilagojena hitrost še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč  predvsem v naseljih ter na regionalnih cestah. Izsledki raziskav tudi kažejo, da so se povprečne hitrosti znižale še na državnih cestah, ki potekajo skozi naselja, kar je ključno z vidika tveganj za nastanek najhujših prometnih nesreč in izkazuje, da se na področju zniževanja povprečnih hitrosti dolgoletna skupna prizadevanja Agencije in vseh ključnih partnerjev vendarle obrestujejo. Primerjava rezultatov analize za leto 2008 in rezultatov zadnje analize še izkazuje, da je bilo v desetletnem obdobju največje znižanje povprečnih hitrosti ugotovljeno na državnih regionalnih cestah izven naselja - povprečne hitrosti so se znižale za 8,0 km/h oziroma za 11,0 %. 

Agencija ob tem opozarja, da so kljub spodbudnim podatkom povprečne hitrosti na državnih cestah v naselju še vedno nad omejitvami. Pri tem pa velja izpostaviti, da je več kršiteljev v nočnem času kot v dnevnem času. V dnevnem času znaša delež prehitrih voznikov na regionalnih in glavnih cestah znotraj naselja 57 %, v nočnem času pa kar 67 %. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Msport2
Bogo je to, bogo... Tako premalo jih je, zdaj pa bi poostrene akcije. Edina rešitev - prevzgoja bi bila: posejanost radarjev in praz. škatel in seveda žive sile. Tako kot sedaj pa jih v več tednih vidiš le tu in tam.
10.6.2019 16:03:08

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija