Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Električni skiroji
Prevozno sredstvo prihodnosti ali grožnja?
Z zamudo tudi v slovenska mesta prihaja invazija električnih skirojev, ki so iz dneva v dan bolj razširjeni, pa tudi nevarni za ostale udeležence v prometu.
Artur Švarc
2. oktober 2019 | 8:43:00

Glavna težava te novotarije (vsaj za Slovence) je njegova hitrost in neslišnost. In kot ponavadi v takih primerih nedorečena zakonodaja. Po aktualni zakonodaji so tovrstni rekviziti za prevoz celo prepovedani, zagrožena kazen pa je 500 evrov, Ministrstvo za infrastrukturo pa pripravlja nov predlog  zakona, ki pa se tako na prvi pogled zdi precej nedorečen in služi k novi kategorizaciji električnih skirojev predvsem v smislu pisanja kazni.

Enostavnost prevoza, pa tudi nevarnost

Električni (ali motorizirani) skiro ni nova stvar na cestah, pojavil se je že pred 100 leti. Njegove prednosti so, da je lahek, prenosen (lahko ga odnesete s sabo v službo), omogoča višje hitrosti potovanja kot običajen, ki ga poganjamo z nogami in doseže dvojno hitrost hoje.

Med slabosti, ali celo nevarnosti pa lahko pripišemo relativno nestabilnosti samega vozila, neslišnost ob visokih hitrostih, kar je še posebej očitno na površinah s pešci in slaba opremljenost brez ustrezne opreme kot so luči, enako pa velja tudi za uporabnike, ki so precej manj zavarovani kot recimo na kolesu ali mopedu.

Aktualna zakonodaja – e-skiro ni kategoriziran

Poglejmo aktualni zakon – električni skiro je prepovedan iz preprostega razloga – ker gre za posebna vozila, ki jih poganja motor in presegajo hitrost gibanja pešcev, tako aktualni 97. člen, 5. odstavek zakona o pravilih cestnega prometa. Ker ne spadajo med kolesa, skuterje ali mopede, so tako prepovedani za vožnjo po kolesarskih stezah ali na pločnikih. Seveda se tega uporabniki ne držijo, niti jih država ne kaznuje, število poškodb pa raste.

Slovenska policija posebne evidence nesreč z električnimi skiroji ne vodi, sta pa zabeleženi dve nesreči s hujšimi poškodbami, ena ob trčenju s pešcem in druga, ko je voznik skiroja padel sam.

V Veliki Britaniji so lani zaznali, da je kar polovica poškodovanih v nesrečah z električnimi skirojo vozila pod vplivom alkohola.

V tujini je že prišlo tudi do smrtnih žrtev. Najnovejši primer je iz Francije. Voznik električnega skiroja je ponoči vozil celo po prehitevalnem pasu na mestni avtocesti, ko je vanj priletel motorist. Voznik skiroja je umrl na kraju nesreče, motorist je bil hudo poškodovan. Samo v Parizu je to letos že tretja tovrstna smrtna žrtev.

Potem ko je lani v španski prestolnici Madrid nek turist na električnem skiroju na pločniku do smrti povozil starejšo pešakinjo, ko je gledal navigacijo na mobilniku, je mesto skiroje povsem prepovedalo.

Kaj pa glede zakonodaje pravi tujina? V Veliki Britaniji so električni skiroji povsem prepovedani, so le športni rekvizit, dovoljen na igriščih in posebnih parkih. V Franciji je njihova raba izenačena s kolesi in skuterji, dovoljena je vožnja po kolesarskih stezah, vožnja po pločniku in površinah za pešce pa se kaznuje s 135 evri.

Se bomo zgledovali po severnih sosedih?

Avstrija je letos pomladi posodobila  zakonodajo in e-skiro izenačila z električnimi kolesi in zanje veljajo isti zakoni – vožnja do hitrosti 25 km/h po površinah, namenjenih kolesarjih. Mlajši od 12 let lahko vozijo e-skiro le ob spremstvu osebe, starejše od 16 let, tisti, ki imajo izpit za kolo in dopolnijo 12 let, pa samostojno. Prav tako mora imeti e-skiro spredaj belo, zadaj pa rdečo aktivno luč in ustrezne odsevnike. Pri spremembi smeri mora voznik z roko nakazati smer, kar pa je vsaj fizikalno precej manj varno kot pri kolesih, kjer je krmilo širše. Enako so od 15. junija letos tudi v Nemčiji električni skiroji dovoljeni le na površinah za kolesarje.

Nova zakonodaja naj gre v pravo smer

Predlog zakona, ki ga pripravlja Ministrstvo za infrastrukturo, pravzaprav sledi aktualnim zakonom držav, ki so to uredile pred nami. Tako bo električni skiro po novem dovoljen na kolesarskih stezah in tudi cestah, tam kjer stez ni, najvišja dovoljena hitrost pa bo 25 km/h. Z električnim skirojem se bo dovoljeno voziti tudi po površinah za pešce, pri čemer bo treba hitrost prilagoditi pešcem, ta pa je 5 km/h. Enako velja tudi za varnostno opremo in svetlobna telesa. So pa v predlogu zakona opažene določene pomanjkljivosti, saj ne opredeljuje, koliko morajo biti stari vozniki oziroma, pod kakimi pogoji jih lahko vozijo otroci in mladoletniki.

Država bo uredila tudi sankcije – ogrožanje pešcev, vožnja brez luči bosta uporabnika stali 40 evrov. Hitrost višja od 5 km/h na površinah za pešce bo sankcionirana z 80 evri, izsiljevanje prednosti pred pešci pa 120. Ena kazen bo padla tudi za uporabo glasbenih predvajalnikov ali mobilnikov, če pa boste z električnim skirojem presegli hitrost 25 km/h, pa vas lahko oglobijo za 500 evrov.

Čas, da se uvedejo pravila za varnost vseh

Urejanje tega področja pozdravljajo tudi pri Agenciji za varnost v prometu RS. Za mnenje smo povprašali mag. Vesno Marinko, vršilko dolžnosti direktorice agencije.

»Elektirčni skiroji so zagotovo nova oblika nove e-mobilnosti in so tudi korak v smeri trajnostne mobilnosti, vendar tu ne smemo pozabiti na varnostni vidik. So izredno tihi, neslišni in precej hitri, predvsem pa so občutljivi, ker imajo majhna kolesa. Nevarnost preži nanje tudi, ko gre za zaviranje s takšnim električnim skirojem.«

»Kar je pomembno, je, da se zanje najprej uredijo definicije, pravila in ravnanje v prometu. Zagotovo je pomembno urediti tudi zavarovanje odgovornosti, treba jih je dati na ustrezne površine, kjer se lahko vozijo,  primerni so za kolesarske površine, treba pa je tudi starostno omejiti, od katerega leta lahko kdo vozi z električnim skirojem. Želeli bi si tudi, da je obvezna čelada do 18. leta in da so skiroji opremljeni s sprednjo in zadnjo lučjo in odsevniki.«

Gre za sobivanje v prometu, ne egotripe

Primer, ki smo ga v živo srečali pred nekaj dnevi – voznik je na električnem skiroju vozil po pločniku s hitrostjo (v primerjavi z našim avtomobilom) vsaj 30-35 km/h, pri tem je telefoniral in zapeljal še skozi rdečo luč prehoda za pešce, ko so ga prečkali pešci. Ko se je na naslednjem semaforju končno ustavil, sem mu naslovil vprašanje, če se mu zdi njegovo početje normalno - takrat je z zelo osornim tonom omenjal moje sorodstvo in razlagal po telefonu, da mu nekdo teži iz avtomobila. Po novem ceniku bo za tako početje prispeval kar 820 evrov v državni proračun.

Nova zakonodaja ni garancija za red

Tudi, ko bo nova zakonodaja voznike električnih skirojev pregnala s pločnikov, to še ni garancija, da se ne bo nadaljevalo po starem. V prvi vrsti bodo morali vozniki sprejeti, da jim zakonodaja, ko jim omogoča urejeno stanje, nalaga tudi odgovornosti. Upamo lahko le, da bodo vozniki uporabili pamet in pazili na ostale udeležence v prometu, pa tudi nase, preden se pri nas ne zgodi kaj tragičnega.

Mamljivost novega prevoznega sredstva je pač prevelika. Sploh, ko jih bodo začeli uporabljati tudi na običajnih cestah brez kolesarskih stez.

Ena od ključnih smernic popularizacije skirojev je tudi uporaba zaščitne opreme. 
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Neslišnost mislim da ni težava. Največja težava je sam uporabnik.
2.10.2019 10:20:14
jjs
Vsak skiro bi moral igrati Jingle Bells.
2.10.2019 10:26:57
shark911
Kot prvo bo morali sploh prepovedati prodajo skirojev s premajhnimi kolesi! Majhen obseg koles je zelo nevaren,saj skiro ne more biti stabilen in varen,kot je lahko z večjimi kolesi,poleg tega je občutljiv na vsako luknjo! Ko dodaš v to enačbo še neodgovornega voznika,ki je opisan v članku,je nesreča hitro na vidiku...
2.10.2019 13:33:42
GTI
Kot je rekel Fero, težava je voznik, enako kot pri skuterju, enako kot pri avtu.
2.10.2019 15:12:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija