Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
S poligonom otroškega mesta do večje varnosti v prometu
promet   |   Otroci in promet
S poligonom otroškega mesta do večje varnosti v prometu
Otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Agencija za varnost prometa zato zanje pripravlja številne dejavnosti, s katerimi se najmlajši učijo pravilnega ravnanja na vseh prometnih površinah.
Urša Prosenjak
7. oktober 2019 | 7:40:00

Ena izmed njih je poligon v ljubljanskem Minicityju, na katerem se otroci do 12. leta s praktičnimi prikazi in delavnicami učijo o prometu. Kot pojasnjuje dr. Mateja Markl iz Agencije za varnost prometa, je nadvse pomembno, da otroci poznajo namen in mehanizem delovanja posameznih prometnih pravil in predpisov, saj to povečuje verjetnost, da si bodo pravila zapomnili in jih upoštevali.

Ob začetku letošnje nacionalne akcije za večjo varnost pešcev je tako poligon obiskalo 150 otrok iz različnih slovenskih vrtcev in šol, ki so ob druženju z maskoto Pasavčkom skozi interaktivno igro spoznavali različne situacije v prometu ter se učili, kako ob njih ravnati.

Na didaktičnem igralu so spoznavali povezavo med prometnim znakom in dejanskim stanjem ter se na ta način naučili, da je opazovanje in upoštevanje znakov pomembno. S poganjalčki in simulacijo prometa so se učili, kako na cesti paziti nase in na ostale udeležence. S pomočjo tehtnice naletne teže so izvedeli, zakaj je pomembno pravilno pripenjanje z varnostnim pasom, nazorno pa so lahko preizkusili tudi, kakšno vlogo ima v prometu čelada. Skozi pet delavnic so med drugim spoznali avtobusni bonton, izvedeli, kako mora biti opremljeno kolo in kakšna je v prometu vloga policista.

Ker z oktobrsko preventivno akcijo Agencija za varnost prometa še posebej opozarja na vidnost pešcev na cesti v mraku, so se malčki poučili tudi o pomenu svetlobnih teles. Podali so se  skozi temen tunel, kjer so se vživeli v vlogo voznika in poskušali opaziti pešce ter tako ugotovili, zakaj so kresničke in ostala odsevna telesa tako pomembna.

Čeprav se običajno mlajši učijo od starejših, pa je lahko tudi obratno. V okviru akcije Bodi viden – bodi previden bodo četrtošolci babicam in dedkom napisali pismo z opozorili na temo vidnosti v prometu in tako opozorili, da morajo za svojo varnost poskrbeti pešci vseh starosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija