Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Preventiva
Alkohol in vožnja sta zagotovilo za tragedijo
Pred nami je spet tisti čas v letu, ko mnogi zaradi vinskega praznika pregloboko pogledajo v kozarec in del teh kot heroji sedejo za volan. A takšno početje je zelo nevarno za voznika in vse ostale udeležence v prometu.
Peter Pirkovič
8. november 2019 | 9:51:00

Pregovor, ki so si ga pokuševalci vina vzeli za svojega pravi, da en kozarec na dan, odžene zdravnika stran. Mnogi so te stvari vzeli nekoliko preresno, sploh v času Martinovanja, ko alkohol ponekod teče v potokih. Dogajajo se številne zabave izven večjih mest, javnega prevoza ni na voljo, taksijev ni na spregled in zato jih, da bi čimprej prišli do doma, kar nekaj sede za volan, pa čeprav tega ne bi smeli oziroma to ni dovoljeno. A je že v človeški naravi tako, da smo pod vplivom alkohola prevečkrat heroji in počnemo stvari, ki jih pri zdravem razumu ne bi.

Pomembno je poskrbeti, da za volan sedete povsem trezni in sposobni za vožnjo. To je vaša dolžnost in odgovornost. V nobenem primeru se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva, ampak ga raje opozorite na nevarnost in poskrbite za varen prevoz obeh do doma. Alkohol in volan ne sodita skupaj!

Stanje ni zadovoljivo

Alkohol še vedno ostaja med poglavitnimi vzroki za nastanek prometnih nesreč, saj je vsaka deseta prometna nesreča povezana prav s tem dejavnikom. Letošnji podatki kažejo, da so se do vključno 27. oktobra na slovenskih cestah zgodile 1.203 prometne nesreče, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 28 oseb, kar je 47 % več v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 19 oseb. Po ugodnem stanju varnosti cestnega prometa pri vožnji pod vplivom alkohola v letu 2018, se stanje ni izboljšalo, zato smo ponovno na enakem stanju, kot smo bili v letu 2017 – vsaka 3 smrtna žrtev na slovenskih cestah je posledica vožnje pod vplivom alkohola (v letu 2018 je to bila vsaka 4). Še na en pomemben statistični podatek velja opozoriti. Udeleženci v starostni skupini med 45. in 54. letom starosti so povzročili 4 prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih je umrlo kar 7 udeležencev. Sledita starostni skupini med 35. in 44. letom ter med 25. in 34. letom – v vsaki po 5 umrlih. 

Kaj sledi po zaužitju alkohola?

Po prekomernem zaužitju alkoholnih pijač, najprej nastopijo težave pri vidu in motoriki. Občutno se zoža vidno polje, pojavi se bleščavost, slabše se prepoznava barve in odtenke svetlobe, medtem ko se pri motoriki najbolj pozna upočasnjena hitrost odzivanja, poslabša pa se koordinacija rok in nog. Če k temu dodamo depresijo, jezo, agresivnost in občutek poguma, je recept za tragedijo bolj ali manj napisan. Omeniti velja, da težava s prekomernim uživanjem alkohola ni samo težava voznikov, ampak tudi pešcev, ki se peš odpravijo proti domu, med hojo opletajo, padejo in za ostale udeležence prav tako postanejo nevarnost. V to skupino kakopak spadajo kolesarji in v poletnih dneh tudi motoristi. Pomembno in predvsem varno je, če se pred udeležbo na zabavi dogovorite za varen prevoz do doma, seveda z voznikom, ki ni užival alkoholnih pijač. Najpogostejši so v zadnjih letih organizirani skupinski prevozi, ki delujejo tudi na področjih, kjer taksiji niso najbolj množični. 

Policija in AVP gredo v akcijo

Slovenska policija v tem tednu že izvajajo poostreno akcijo na terenu, kjer preverjajo in po potrebi kaznujejo udeležence v prometu. Ob dejstvu, da se lahko zaradi alkohola pripeti nesreča z izgubo življenja ali s trajnimi posledicami, ni zanemarljivo dejstvo, da se je dobro izogniti tudi kaznim. Svoje dejavnosti na terenu (na večjih zabavah) bo opazno tudi s strani Agencije za varnost v prometu, dodatno pa bodo ti sofinancirali del taksi prevozov.

Letošnji najstarejši alkoholizirani povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je imel 72 let (lani 84 let), najmlajši pa le 15 let (lani 21 let). Oba sta bila pešca, pri čemer je starejši umrl pri hoji na regionalni cesti izven naselja, mlajši pa je prečkal avtocesto. Obe nesreči sta se pripetili v temnem delu dneva.

- do vključno 0,50g alkohola na kg krvi ali o,24 mg/l izdihanega zraka in ne kaže znake motenj v vedenju, kazen 300€ in 4 kazenske točke

- več kot 0,50 do vključno 0,80 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 mg / l izdihanega zraka 600€, 8 kazenskih točk in možna udeležba na zdravstvenem pregledu s svetovanjem pri osebnem zdravniku – za izbris 4 KT

- več kot 0,80 do vključno 1,10 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 mg / l izdihanega zraka, 900€ in 16 kazenskih točk ter prostovoljna udeležba na rehablitacijskem programu za izbirs 4 KT (enkrat v treh letih)

- več kot 1,10 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,52 mg / l izdihanega zraka, 1.200€ in 18 kazenskih točk ter možnost pridržanja voznika, odvzem vozniškega dovoljenja ali odložitev odvzema s kontrolnim zdravstvenim pregledom in udeležbo na ustreznem rehabilitacijskem programu (edukacijske, psihosocialne delavnice ali zdravljenje)

Obenem bodo policisti vse voznike, ki bodo pri preverjanju z alkotestom "napihali" 0,0, nagradili z letakom, s katerim si bodo lahko prislužili dve vstopnici za koncert Policijskega orkestra z gostoma, Tomislavom Jovanovićem Tokcem (Dan D) ter Neisho. Skupni koncert, ki bo 15. januarja 2020 v Ljubljani, je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašate odgovorno. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
DasAuto
'- do vključno 0,50g alkohola na kg krvi ali o,24 mg/l izdihanega zraka in ne kaže znake motenj v vedenju, kazen 300€ in 4 kazenske točke' a ni to zakonsko dovoljena meja? zakaj potem kazni??
8.11.2019 20:51:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija