Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Premiera: Toyota Prius Plug-in in Yaris
Yaris in Prius za okrepitev hibridne zgodbe
Pri Toyoti so v teh dneh pričeli s prodajo dveh pomembnih modelov, ki sta med ključnimi za dosego pomembnega cilja v naslednjih nekaj letih. Namreč, do leta 2020 si želijo, da hibridi predstavljali polovico skupne prodaje, tako na slovenskem kot skupnem evropskem trgu.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
24. maj 2017 | 18:42:45

cenik.pdf

Hibridna zgodba je pri Toyoti zelo močan adut, ki so jo in jo bodo z vsemi napori potiskali v ospredje. Prvi sadovi tega so že vidni, saj so na globalni ravni v 20 letih prodali več kot 10 milijonov, na evropski pa več kot milijon hibridov. V Sloveniji je zgodba nekoliko drugačna, saj trgovci zaradi nepretiranega zanimanja državnega aparata pri razvoju infrastrukture, vlagajo precej truda v to, da kupce, ki zaidejo v njihov salon prepričajo, da je ravno hibrid prava izbira. Od leta 2000, ko se je pri nas ta zgodba s hibridi začela razvijati, so pri Toyoti prodali slabih 1800 hibridnih vozil, od tega največ lani (620 vozil). Seveda, potrebno je razumeti, da je zdaj večina ponudbe pravzaprav opremljena tudi s hibridi. Števično najmočnejši so Yaris, Auris in CH-R.

Prius kot priključni hibrid bo vsekakor zasenčil klasičnega Priusa, kar nenazadnje kažejo prodajne številke, saj so zanj uspeli do zdaj skleniti že 19 pogodb, do konca leta pa potihem upajo na 50 novih kupcev. Namreč, v primeru Priusa kot priključnega hibrida največjo vlogo odigra prav subvencija države, ki ta model poceni za 4500€. A vrnimo se na začetek. Prius Plugin je nastal na enaki osnovi kot klasični Prius in se od njega oblikovno razlikuje na sprednjem in zadnjem delu. Prvič ima Prius vgrajene tudi prilagodljive matrične LED žaromete, LED smernike, avto je opremljen s polno bero asistenčnih sistemov Toyota Safety Sense, znano notranjost pa je zdaj mogoče naročiti tudi v črnem barvnem tonu (do zdaj zgolj bela). Ker je bil v preteklosti glavni očitek kupcev, da bi si želeli več vožnje na električni način, so pri Toyoti prisluhnili in pri tem Priusu zagotavljajo, da se je ta sposoben voziti vsaj 50 km brez emisij, do hitrosti 135 km/h, temu primerno pa so mu namenili večji volumen (145 litrov) in višjo kapaciteto baterijske enote  (8,8 kWh). Sicer pa pogon pri Priusu Plug in sestavljajo znan 1,8-litrski bencinski motor z močjo 72 kW, dva elektromotorja (22,5 kW in 53 kW) ter brezstopenjski menjalnik. Proizvedena moč, naj si bo bencinska ali električna, se vselej prenaša na sprednji kolesni par, voznik pa ima možnost izbire različnih programov (HV, EV, EV city in battery charge). Dodatno ima Prius vgrajeno še toplotno črpalko in sistem ogrevanja baterij, z namenom, da ta deluje optimalno tudi pri nizkih temperaturah. Polnjenje litij-ionski baterij je omogočeno preko kabla na hitrih polnilnicah in kabla za navadno domače omrežje. In prav takšno počasno polnjenje, ki poteka dobre tri ure, po mnenju Toyotinih mojstrov, še najbolj pripomore k daljši življenski dobi baterije (10-letna garancija). A več o tehniki, preverite spodnji video. Kot že omenjeno bo ta Prius kot priključni hibrid nekoliko zasenčil klasičnega Priusa, saj je od njega dražji za dobrega tisočaka. Z izbiro znanih paketov opreme, se cene zanj gibljejo med 34.450€ in 36.900€, brez upoštevanega dodatka države.

Istočasno s Priusom Plug in na trg prihaja tudi prenovljeni Yaris. Na evropskem tržišču je ena od štirih prodanih Toyot prav Yaris, kar še vedno kaže na priljubljenost malčka, ki kupce prepričuje s svežo obliko, napredno tehnologijo, paketom varnostnih asistenc (doplačljive – 400€) več prostora na zadnji klopi kot konkurenca, z 279-litrskim prtljažnikom, majhnim obračalnim krogom (9,6 m), novimi motorji in možnost izbire hibridnega pogona. Oblikovno je Yaris spremenjen na zadnjem delu, medtem ko sprednji ostaja, z osveženim LED podpisom, bolj ali manj enak. Notranjost prinaša nekaj oblikovne svežine na armaturni plošči, večji zaslon med merilniki, izboljšan izolacijo potniške kabine, izboljšano multimedijo, večji zaslon na dotik in številne nove materiale. Ko gre govora o motorjih, pri Toyoti zanj uvajajo nov 1,5-litrski bencinski motor z 81 kW in 136 Nm navora, 1.0 VVTi ostaja nespremenjen, prav tako 1,4-litrski dizel, ki se prihodnje leto poslavlja. Hibridna verzija Yarisa (1.5 bencinski motor in elektromotor), z izjemo nekaj manjših popravkov na področju hrupa, ostaja enaka kot doslej. Letos si želijo prodati nekaj manj kot 600 Yarisov, od tega jih bo tretjina izbrala hibridno verzijo. Yaris je v Sloveniji na voljo s štirimi paketi opreme (Sol, Luna, BiTone, Chic), cene zanj pa se gibljejo med 10.120€ in 14.750€.

Posted by Avtomanija
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Prius plug-in hibrid ima dve pomanjkljivosti: grozno grd avto (to velja tudi za klasičneg hibrida) in premajhen električni doseg, ki je še vedno manjši od legendarne Opel Ampere izpred 7 let - sramota za Toyoto!
24.5.2017 22:38:43
bacco
Od vseh teh hibridov se meni zdi še najbolj posrečen Hyundai Ioniq.
25.5.2017 8:40:17
2fast4y
Pred blokom se z podaljškom polni 10 ur do 100% napolnjenosti baterije....preverjeno!
25.5.2017 8:43:13
aichi
To je eno, pol pa pride pijani sosed, ki gre direktno po ozji strani kjer je kabel, in ne tam kjer je frej cesta in ti v spanju čez glavo leti vtičnica skoz okno s podaljškom vred (10 let nazaj, Micka iMIEV
25.5.2017 11:59:39
skrivo
No, 10 ur se tudi s počasno originalno prenosno polnilno postajo ne more polniti. Nekaj je zagotovo narobe!
25.5.2017 12:55:27
aichi
2fast4y je mislo 220V šuko
25.5.2017 14:05:06

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija