Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Seat Ibiza
Peta generacija za širok krog kupcev
Z današnjim dnem pri Seatu v prodajne salone pošiljajo novo generacijo Ibize, ki so jo po dolgih letih zatišja korenito spremenili in jo oblikovno postavili ob bok aktualni oblikovalski filozofiji.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
13. junij 2017 | 18:21:20

cenik.pdf

Ne skrivajo zadovoljstva, da so tudi v prvih petih mesecih upokojeno generacijo dobro prodajali, saj se je zanjo odločilo okrog 230 kupcev (od tega polovica fizičnih kupcev) in če k temu dodamo še prodajni načrt 300 novih Ibiz, bo letošnji izplen pravzaprav zelo bogat. No, bil bi še bogatejši za okrog 150 vozil, če bi jih tovarna v Španiji lahko poslala v Slovenijo, a zanimanje drugih večjih trgov je precejšnje in ti imajo posledično prednost. Paradni konj Seatove ponudbe še vedno ostaja Leon, a pri Seatu načrtujejo, da bi v prihodnjih nekaj letih z Ibizo naredili vnovičen preboj med bolje prodajane modele v razredu, kjer levji delež prodaje pripada Polu in Cliu. 

Nova Ibiza je grajena na povsem novi platformi, ki prinaša prihranek na skupni teži, nove tehnologije in motorje. Ko gre govora o motorjih, trenutno sta za slovenske kupce na voljo dva bencinska litrska motorja. Eden v trivaljni, kot TSI z močjo 70 in 85 kilovatov, drugi pa z oznako MPI s 55 kilovati moči. Za oba je na voljo petstopenjski ročni menjalnik, le za 85-kilovatna verzija je povezana s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Seveda, to ni vse kar se motorne palete tiče. Predvidoma septembra se pridružuje 1,6-litrski dizel z 59, 70 in 85 kilovati moči, konec leta bosta vsebino obogatila še 1,5-litrski TSI s 110 kW in plinski 1.0 TGI s 66 kW.

Pri Seatu so prepričani, da bodo kupci v novi generaciji najbolj opazili tudi številne uporabne sisteme za izboljšanje vozniške izkušnje. Za varnejšo vožnjo ima Ibiza na voljo popolne LED žaromete, med dodatki aktivne varnosti so sistem za samodejno zaviranje s funkcijo prepoznavanja pešcev, serijsko je vključena mestna funkcija za zaviranje v sili in sistem za nadzor prometa, za doplačilo oziroma pri izbiri bogatejših paketov pa tovarna vgradi še aktivni tempomat, sistem za prepoznavanje utrujenosti, tu je tudi napredna multimedija (Android Auto, Apple Car Play in Mirror link) z 8-palčnim zaslonom na dotik, ki med drugim predvaja sliko kamere na zadku, in možnost izbire 18-palčnih platišč ali velikega panoramskega strešnega okna. Za tiste, ki imajo radi nekoliko bolj precizen zvok imajo na voljo 300-vatno ozvočenje Beats (6 zvočnikov in subwoofer) in možnost digitalnega sprejema radijskega signala.

Že prej omenjena nova MQB A0 platforma prinaša nove nastavitve podvozja, učinkovitejše zavore, še bolj natančen volanski mehanizem in z dimenzijskimi dodatki tudi več prostora in udobja. Nova Ibiza je sicer nekoliko krajša, a dva milimetra sta pravzaprav nepomembna, bolj je bistveno, da se je medosna razdalja pa povečala za 95 milimetrov in zdaj znaša 2564 mm. Obenem se je Ibiza tudi razširila za 87 mm, kar pomeni več prostora za potnike (in komolce), širša pa sta tudi koloteka, 60 mm spredaj in 48 mm zadaj. Nekaj malega so dodali tudi pri višini, za glave je zdaj za 24 mm več prostora spredaj in 17 mm zadaj, sedeži pa so 4 centimetre širši. Povečan je tudi prtljažnik, zdaj meri 355 litrov, kar je 63 litrov več od predhodnice.

Najosnovnejša Ibiza pri nas stane 11.500€, v primeru financiranja, kar po besedah Seatovih odgovornih predstavlja skoraj 80 odstotkov celotne prodaje, medtem ko cen za dizelske motorje in plinski pogon še nimajo. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
Izgleda precej bolje kot sedanja. Samo kje so tisti časi, ko bila Ibiza še "auto emocion" in imela na voljo tudi 2.0 bencinarja... tole z 1.0 je res ena žalost.
15.6.2017 7:28:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija