Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Land Rover Discovery
Peta generacija za skoraj pol tone lažja
Discovery kot ga poznamo pravzaprav ne obstaja več, saj je nova generacija precej bolj nagiba k prestižu, kar pa ne pomeni, da Disco ne zmore več premagovati zahtevnega terena.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
27. junij 2017 | 17:48:58

Čeprav je avto pri nas na voljo že nekaj mesecev, bo edini naš trgovec v Ljubljani šele zdaj dobil nekaj primerkov. Tovarna v Angliji dela s polno zmogljivostjo v treh izmenah in kot vse kaže bodo mnogi kupci na svoje avtomobile morali počakati še nekaj mesecev. Trenutna čakalna doba je 5 mesecev, a se kmalu bližajo boljši časi, saj od sredine prihodnjega leta dalje začne obratovati tovarna na Slovaškem, kjer bodo med drugim sestavljali tudi novega Discoveryja. 

Največji poudarek pri novi generaciji je prihranek na teži, ki v tem primeru znaša 480 kilogramov v primerjavi z upokojenim modelom četrte generacije, kar je ogromno in vse to zahvaljujoč novi platformi ter dejstvu, da je 85 odstotkov drobovja izdelanega iz aluminija. Dodatna ojačitev iz jekla omogoča nizko dno in s tem več prostora za glave potnikov v drugi in tretji sedežni vrsti, ki se preklapljajo s pomočjo pritiska na gumb oziroma od prihodnjega leta dalje bo to omogočeno preko aplikacije na telefonu. Kljub skupni dolžini 4,97 metra in Discovery kar največji prtljažni prostor med glavnimi konkurenti. V primeru petih sedežev prtljažnik meri 926 litrov, če pa pospravimo še drugo vrsto sedežev so pri Land Roverju izmerili 2500 litrov oziroma 3 m3. Pri Land Roverju so se odločili, da zaradi drage zasnove in težav s korozijo pri novem modelu ne bodo uporabili deljivih zadnjih vrat, ki so bile sicer precej priljubljene med ljubitelji piknikov, so pa zato poskrbeli za aluminijasto polico, ki se zloži v dno prtljažnega prostora. In zmogljivost te? 300 kilogramov.

V notranjosti voznika in potnike pričakajo vrhunski materiali, pregledno delovno okolje in izjemno napredna multimedija z vsemi pripadajočimi elementi, ki jih poznamo iz modela RR in RR Sport. Za še boljšo uporabniško izkušnjo so vgradili kar 9 USB vmesnikov, na Wifi točko pa se lahko poveže kar 8 telefonov oziroma uporabnikov, za aktivno varnost med vožnjo pa skrbi 12 sistemov.

Motorno paleto sestavljajo dva dvolitrska dizelska štirivaljnika s 132 in 176 kilovati, trilitrski bencinski V6 z 250 kW (340 KM) in trilitrski turbodizel, ki razvija zadovoljivih 188 kW (254 KM). Vsi so opremljeni z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Kljub temu, da je Discovery v novi generaciji dal večjo prednost prestižu, se še vedno odlično znajde na terenu oziroma je pravi delavec.  Po novem kupci lahko izbirajo električno vlečno kljuko, ki omogoča, da Disco zmore vleči tudi do 3750 kg tovora na prikolici. In ne samo to, podobno kot nekateri Volkswagni, ima zdaj ta na voljo asistenčni sistem, ki vozniku olajša vzvratno vožnjo, smer pa voznik upravlja z osrednjim vrtljivim stikalom, ki je sicer namenjeno izbiri programa vožnje. Oddaljenost od tal je ostala enaka kot pri predhodniku (283 mm), novi Discovery pa lahko brodi po 90 centimetrov visoki vodi. Land Roverjevi inženirji zatrjujejo, da je novinec na terenu boljši od predhodnika, tudi zaradi izboljšanega štirikolesnega pogona, boljšega zračnega vzmetenja in večjega vstopnega in izstopnega kota.

V Sloveniji je Discovery na voljo s štirimi paketi opreme, cena osnovnega pa znaša nekaj več kot 52 tisočakov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Hm, Landieji se nekam mehkužijo, meja med Land- in Range počasi a vztrajno izginja...
27.6.2017 18:16:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija