Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Premiera: Audi A8
Nova dimenzija
Pred nekaj minutami so v Barceloni premierno predstavili novo admiralsko Audijevo ladjo, ki postavlja nove standarde na več področjih.
Peter Pirkovič
11. julij 2017 | 10:29:04

Dolgo pričakovana četrta generacija je trenutno vrh ponudbe v razredu najprestižnejših limuzin, ki se kupcem predstavi pozno jeseni. Že v začetku prodaje bosta na voljo dve karoserijski izvedbi. Klasična, s skupno dolžino 5,17 metra, in A8 L s 13-centimetrskim dodatkom pri medosni razdalji. Pri obliki limuzine, ki jo je sestavila skupina oblikovalcev pod taktirko Marca Lichteja, so brez dvoma vnesli kar nekaj svežine, čeprav se v osnovi niso veliko odmikali od študije Prologue iz leta 2014. Matrični žarometi in povsem nov zadek z OLED tehnologijo osvetlitve poskrbijo za prepoznavnost in lahkotno vožnjo ponoči, precej unikatna pa je tudi animacija, ki jo avto ustvari, ko se uporabnik približuje ali ga zapušča.

Notranjost prinaša ogromno prostora, udobja in napredne tehnologije, kakršno Audi do zdaj še ni imel. Gumbi so tako rekoč preteklost, celotno delovno okolje za voznika je digitalno, veliko nadgradenj je doživela osrednja multimedijska naprava z 10,1-palčnim zaslonom (možnost upravljanja z gestami), ki uporabniku omogoča nešteto različnih nastavitev določenih sistemov (dodaten zaslon nižje na sredinski konzoli), obenem vas ta ne prikrajša za nobeno pomembno informacijo, prav tako pa so potniki ves čas lahko povezani z dostopom do spleta (LTE prenos podatkov). Da je udobje na resnično visokem nivoju, ni potrebno posebej poudarjati, omeniti velja, da so k zadnjim dvem sedežem dodali še počivalnik za noge in masažo stopal. Zaslon in tablica ne manjkata niti na zadnjih sedežih.

Posebno poglavje je precejšen napredek na področju samostojne vožnje. Kot pravijo pri Audiju so zdaj dosegli tretjo stopnjo (Level 3), ki v praksi pomeni, da s pritiskom gumba Audi AI avtomobil do 60 km/h prevzame oblast nad vožnjo in voznik lahko brez vesti umakne roke z volana.1 Traffic Jam Pilot tako prevzame sukanje volana, stopalko za plin in zaviranje. Skratka, sistem dejanko dovoli vozniku, da v koloni ali v zgoščenem prometu na primer bere časopis ali gleda TV.

Audi A8 bo v začetku imel na voljo dva motorja. Kupci bodo izbirali med 3.0 TDI z 210 kilovati in 3.0 TFSI s 340 kilovati, tem dvem pa sledijo še dva osemvaljnika, 4.0 TDI s 320 kW in 4.0 TFSI s 338 kW, medtem ko bo vrh ponudbe predstavljal W12 motor. Vseh pet motorjev je povezano z novim blagim hibridnim sistemom (MHEV), ki posledično omogoča nekakšno 40-sekundo jadranje vozila pri hitrostih med 55 in 160 km/h, brez, da bi motor deloval. Gre za sistem 48-voltnega električnega omrežja, kjer je v prtljažniku vgrajena litij-ionska baterija in kot taka predstavlja zbiralnik energije za prej omenjeno jadranje, ki prinaša tudi do 0,7 litra prihranka pri porabi goriva. No, kasneje se ponudbi pridružuje še A8 L e-tron, v kombinaciji s trilitrskim bencinskim motorjem in elektromotorjem, ki bosta omogočala za 50 km vožnje brez izpusta emisij.

Omeniti velja še napredno predstavo na cesti, za katero so odgovorni različni sistemi. Omeniti velja dejstvo, da bodo vsi Audiji opremljeni s štirikolesnim pogonom Quattro, po novem pa se bodo zadnja kolesa, odvisno od hitrosti vozila, pomikala v isti oziroma nasprotni smeri. Tudi pri blaženju so naredili velik napredek, saj bo sistem posamično, na podlagi senzorjev, obravnaval vsako kolo posebej, rezultat vsega tega bo vožnja tako rekoč brez tresljajev. Kako v praksi to deluje, bomo preverjali na preskusu. Da bo Audi ostal v stiku s konkurenco, v novi četrti generaciji ponuja tudi možnost samostojnega parkiranja v parkirno mesto ali garažo, za kar je zadolžen sistem Remote Parking Pilot. Iz video posnetkov je razvidno, da ta zmore tudi zavijati.

Torej, Audi A8 bo kupcem na voljo pozno jeseni, ko se še enkrat uradno predstavi na salonu v Frankfurtu. Na nemškem trgu bo osnovna cena znašala 90.600€ oziroma 94.100€ za izvedbo L, medtem ko bo pri nas cena, zaradi davkov, zagotovo več kot 100 tisočakov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Me pa zanima, kdo bo z avtom za 100 jurjev € "jadral"
11.7.2017 12:12:11
spartan
In s tem prišparal "tudi do" 0,7 l/100 km
11.7.2017 13:25:33
shark911
5,17 metra dolžine? Idealen avto za v slovenske parkirne hiše!!
11.7.2017 14:14:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija