Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Premiera: BMW M5
600-konjski Bavarec za 118 tisočakov
Včeraj zvečer so pri BMW-ju končno uradno pokazali novo generacijo M5, ki smo dan prej spoznali na pobeglih fotografijah. Prvi kupci se bodo z njim vozili spomladi prihodnje leto, naročila zanj pa bodo trgovci sprejemali že od prihodnjega meseca dalje.
Peter Pirkovič BMW
22. avgust 2017 | 8:57:49

Prva generacija BMW M5 je bila predstavljena daljnega leta 1984 in od takrat dalje Bavarci sledijo konceptu prestižno-poslovne limuzine, ki se odlično znajde tudi na dirkališču. Da bo temu tudi v tej generaciji tako, gre pripisati 4,4-litrskemu osemvaljnemu orjaku s 441 kW (600 KM) in 750 Nm navora, ki do stotice zmore v 3,4 sekunde, medtem ko dosega najvišjo hitrost 305 km/h, če ta ni predhodno elektronsko omejena na 250 km/h. M Drivers paket te omejitve ne pozna. Še en pomemben dejavnik velja omeniti, ko gre govora o voznih lastnostih. Osemvaljnik deluje v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom s funkcijo Drivelogic. V načinu D nudi vse udobje in priročnost povsem avtomatskega menjavanja prestav, lahko pa preklopi tudi na sekvenčno ročno prestavljanje. 

Prvič je M5 opremljen s sistemom štirikolesnega pogona M xDrive. Slednji deluje s pomočjo osrednjega razdelilnega gonila z lamelno sklopko in porazdeljuje moč popolnoma spremenljivo med sprednjo in zadnjo premo, odvisno od potreb. Naslednja sestavina v okviru zagotavljanja vrhunske trakcije v vseh razmerah na cesti in vremenskih pogojih je aktivni M diferencial na zadnji premi, ki ravno tako deluje popolnoma spremenljivo in ima učinek zapore med 0 in 100 %. Voznik lahko izbira med različnimi konfiguracijami, ki temeljijo na kombinacijah z načini DSC (DSC on, MDM, DSC off) in M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). V osnovni nastavitvi z aktiviranim DSC (dinamični nadzor stabilnosti) in štirikolesnim pogonom, sistem omogoča rahlo zdrsovanje zadnjih koles pri dodajanju plina iz ovinka – in s tem odigra svojo vlogo pri dajanju športne agilnosti novemu vozilu BMW M5. V M Dynamic Mode (MDM, 4WD Sport) omogoča M xDrive enostavno nadzorovane zdrse. Trije načini M xDrive z izklopljenim DSC so zasnovani zato, da potešijo apetite ambicioznih voznikov, predvsem pa so namenjeni uporabi na dirkalni stezi. Tukaj lahko voznik izbira med tremi konfiguracijami, vključno z možnostjo, kjer se prenos moči izvaja izključno prek zadnjega kolesnega para (2WD). Ta način omogoča vozniku, da izbere kot zdrsa, s tem pa pravim poznavalcem ponudi vozno dinamiko v svoji najbolj čisti obliki.

Tudi podvozje novega vozila BMW M5 je oblikovano, da zagotovi največjo možno trakcijo pri vsakodnevni uporabi in vrhunsko dinamično zmogljivost na dirkališču. Podobno kot motor, menjalnik in sistem M xDrive, je bilo uglašeno s strani strokovnjakov in testnih dirkačev na raznih dogodkih, vključno z najzahtevnejšo preizkuševalno stezo na svetu, kot je slovita severna pentlja Nürburgringa.  Pri nastavitvi sistema spremenljivega nadzora blažilnikov (VDC), ki ima M-specifično uglasitev, in krmiljenja M Servotronic lahko voznik prav tako izbira med načini Comfort, Sport in Sport Plus, medtem ko se lahko karakteristike motorja konfigurirajo po želji voznika prek načinov Efficient, Sport in Sport Plus. Gumba M1 in M2 na M usnjenem volanu se lahko uporabljata za shranjevanje dveh nastavitev, ki združujeta voznikove želje za motor, menjalnik, podvozje, načine M xDrive, način DSC in nastavitve projiciranega zaslona. 

M5 je od klasične verzije opazno bolj mišičast, saj so inženirji preoblikovali širši bočni steni spredaj in sprednji odbijač, ki vključuje večje vstopne odprtine za zrak – za hladilne sisteme in zavore. Nov je tudi zadnji difuzor, serijsko pa je opremljen z 19-palčnimi platišči. Kvartet izpušnih cevi izpušnega sistema je vizualni pokazatelj moči, ki jo proizvaja vozilo BMW M5, medtem ko drži roko nad primernim zvočnim zapisom, ki se predvaja s pomočjo sistema krmiljenja lopute. Voznik lahko z gumbom prilagodi zvok motorja po želji.

Kot zapisano, cena BMW-ja M5 se začne pri 117.900€, a pozor,  vzporedno z njim prihaja tudi omejena serija M5 First Edition. Različica posebne izdaje, katere proizvodnja je omejena na 400 primerkov po vsem svetu, ima kovinsko lakiranje BMW Individual Frozen Dark Red, zanjo pa bo treba odšteti dodatnih 19.500€.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija